Statement na politiegeweld bij Inter Miami - Atlanta United

Na staken NBA ook boycots MLS, MLB en tennis

27 augustus 2020
Na de boycot in de NBA zijn ook in andere Amerikaanse sportcompetities wedstrijden niet gespeeld vanwege aanhoudend politiegeweld. Drie MLB-duels en vijf voetbalwedstrijden in de MLS werden uitgesteld, omdat de sporters een statement willen maken tegen het neerschieten van de zwarte man Jacob Blake door politieagenten in de Amerikaanse staat Wisconsin. Het WTA en ATP-toernooi van Cincinnati legt de partijen één dag stil.

Woensdagavond kondigde Milwaukee Bucks aan hun vijfde play-offduel niet te spelen vanwege het incident waarbij politieagenten de zwarte man Jacob Blake in Wisconsin - waar Milwaukee in ligt - in de rug schoten. Daarna zijn er in de stad sinds zondag protesten en ongeregeldheden uitgebroken, waarbij in de nacht van dinsdag op woensdag twee doden vielen.

De NBA besloot na de boycot alle drie de wedstrijden die woensdag gespeeld zouden worden uit te stellen. NBA-teams LA Lakers van LeBron James en LA Clippers willen zelfs het hele seizoen boycotten. Andere teams in de NBA stemden daartegen.

 

Behalve in de NBA gingen ook in de WNBA, de vrouwenbasketbalcompetitie, geen wedstrijden door.

MLS

Voorafgaand aan Inter Miami - Atlanta United werd er door alle spelers en staf een gebaar gemaakt door zich samen rond de scheidsrechters te verzamelen. Vervolgens zijn de spelers weer van het veld gegaan en is de wedstrijd niet gespeeld.

Major League Soccer kondigde in een verklaring aan dat vijf van de zes geplande wedstrijden in de nacht van woensdag op donderdag is uitgesteld. Met name 115-voudig Amerikaans international Jozy Altidore sprak zich stevig uit. De oud-speler van AZ had daarmee een voortrekkersrol. Later zei Altidore dat hij trots was op 'zijn jongens uit de MLS en de Amerikaanse sport' in het algemeen.

MLB

In de MLB weigerden een aantal honkballers aan te treden bij de duels Cincinnati Reds - Milwaukee Brewers, San Francisco Giants - LA Dodgers en San Diego Padres - Seattle Mariners. De wedstrijden zijn daarop uitgesteld. "Gegeven de pijn in de gemeenschappen in Wisconsin en daarbuiten na het neerschieten van Jacob Blake, respecteren wij de beslissing van een aantal spelers vanavond niet te spelen", liet de leiding van de MLB woensdag in een reactie weten.

Eén dag geen tennis 

Op het tennistoernooi van Cincinnati wordt één dag later pas gespeeld. De Japanse tennisster Naomi Osaka liet op Twitter al weten dat ze zich terugtrekt uit het WTA-toernooi van Cincinnati, dat dit jaar wordt gespeeld in New York. De tweevoudig grand slam-winnares zou donderdag in de halve finale tegenover de Belgische Elise Mertens zou staan. "Als zwarte vrouw heb ik het gevoel dat er nu veel belangrijkere zaken spelen die aandacht vereisen", zegt Osaka. Vrijdag wordt het toernooi hervat. Komende week start in New York de US Open. (FOX Sports)