Keuken Kampioen Divisie
Keuken Kampioen Divisie - © FOXSports.NL

Nieuw dit seizoen: beloften kunnen degraderen naar de Tweede Divisie

27 augustus 2020
In de Keuken Kampioen Divisie is er de komende drie seizoenen géén degradatie mogelijk naar de Tweede Divisie, maar dat geldt niet voor de beloftenteams. Jong Ajax, Jong PSV, Jong AZ en Jong FC Utrecht zouden wél kunnen degraderen, maar dat is dan vanwege de nieuwe voetbalpiramide van veel factoren afhankelijk.

Voor het eerst sinds de entree van de Jong-ploegen in 2013, is er degradatie mogelijk vanuit de Keuken Kampioen Divisie. Toch is er voor de beloften van Ajax, PSV, AZ en Utrecht een aantal zekerheden ingebouwd. Dit zijn de belangrijkste drie punten:

  1. Als alle Jong-teams in het linkerrijtje eindigen (top tien) in de KKD vindt er sowieso géén degradatie plaats dus ook geen promotie vanuit de Tweede Divisie.
  2. Alleen als Jong Sparta of Jong FC Volendam kampioen wordt in de Tweede Divisie, kan het laagst geklasseerde Jong-team uit de Keuken Kampioen Divisie degraderen. Er volgen dan twee beslissingswedstrijden (uit en thuis).
  3. Als het laagst geklasseerde Jong-team op de 19de of 20ste plek eindigt in de KKD én Jong Sparta of Jong FC Volendam op positie één of twee eindigt, dan promoveert het hoogst genoteerde Jong-team rechtstreeks vanuit de Tweede Divisie.

Een Jong-team kan niet in dezelfde competitie in actie kan komen als de hoofdmacht. Jong FC Volendam kan dus alleen maar in de KKD spelen als FC Volendam promoveert naar de Eredivisie. 

Vanuit de Tweede Divisie kunnen Jong Sparta en Jong FC Volendam niet degraderen als ze in het linkerrijtje (top negen) eindigen.

De promotie-/degradatieregeling vanuit de Tweede Divisie en de nieuwe -21 competitie werkt ongeveer hetzelfde. Als Jong Sparta en FC Volendam in het linkerrijtje eindigen, kunnen zij niet degraderen naar de nieuwe -21 competitie. De kampioen uit die competitie promoveert in dat geval niet.

Jong Feyenoord

Jong Feyenoord, dat graag zo snel mogelijk promoveert naar de Keuken Kampioen Divisie, moet eerst naar de Tweede Divisie zien te promoveren. Dat kan alleen als de ploeg van Rini Coolen algeheel kampioen wordt in de -21 competitie. Er vindt alleen degradatie plaats uit de Tweede Divisie als er een Jong-team bij de onderste twee eindigt. Eindigt het Jong-team tussen plek 10 en 16, dan volgen er tussen beslissingsduels met de kampioen van de -21 competitie.

In de nieuwe -21 competitie wordt een najaars- en een voorjaarscompetitie gespeeld. Als het Jong-team in beide competities bovenaan eindigt, dan mag het zich sowieso kampioen noemen. In bijna alle andere gevallen volgen er tussen de winnaar van de najaars- en voorjaarscompetitie beslissingswedstrijden om de titel.

Hier vind je alle uitzonderingen over de promotie-/degradatieregeling vanuit de Keuken Kampioen Divisie, Tweede Divisie en de nieuwe -21 competitie. (FOX Sports)

Vanaf vrijdag volg je de Keuken Kampioen Divisie LIVE op FOX Sports.
Programma KKD speelronde 1 | FOXSports.NL

Gerelateerd

Stand

Team G P D
1 NAC Breda 5 15 11
2 Almere City FC 5 13 8
3 SC Cambuur Leeuwarden 5 10 9
4 Roda JC Kerkrade 4 9 7
5 De Graafschap 4 9 4
6 Telstar 4 7 1
7 FC Eindhoven 4 7 1
8 MVV Maastricht 5 7 -4
9 Excelsior 4 6 4
10 FC Den Bosch 4 6 0
11 N.E.C. 5 6 -2
12 Jong PSV 5 6 -3
13 Jong AZ 5 6 -5
14 Go Ahead Eagles 3 4 -1
15 FC Volendam 4 4 -2
16 Helmond Sport 5 4 -4
17 FC Dordrecht 5 4 -5
18 Jong Ajax 4 3 -3
19 Jong FC Utrecht 5 3 -6
20 TOP Oss 5 1 -10