Mets en Marlins maken statement

Mets en Marlins stappen uit protest van het veld

28 augustus 2020
De New York Mets en Miami Marlins hebben donderdag een statement gemaakt tegen het politiegeweld in de Verenigde Staten. In plaats van tegen elkaar te spelen hielden de twee teams een moment stilte en liepen vervolgens van het veld af.

Het is het zoveelste protest van Amerikaanse sportteams deze week. De eerste stap werd gezet door de Milwaukee Bucks die weigerden hun NBA Play-off wedstrijd te spelen. Ook zijn er wedstrijden in de NHL uitgesteld vanwege de sociale ongelijkheid in het land.

De New York Mets hadden geen opstelling doorgegeven voor ze het veld opkwamen. Ook na het spelen van het volkslied was het niet duidelijk of er gespeeld zou worden. Uiteindelijk gingen de teams net voor het begin van de wedstrijd uit protest voor de dug-out staan. Het moment stilte duurde 42 seconden. Een getal met een bijzondere betekenis. Dat was namelijk het rugnummer van Jackie Robinson, de eerste afro-Amerikaan in de MLB. In de jaren '40 en '50 speelde hij voor de Brooklyn Dodgers. Vrijdag is het Jackie Robinson day in de Amerikaanse honkbalcompetitie.

Na het moment stilte werd er door Marlins-speler Lewis Brinson een t-shirt met de tekst 'Black Lives Matter' op de thuisplaat gelegd en verlieten beide teams het veld. In totaal werden er donderdagnacht zeven wedstrijden uitgesteld. 

Geld naar het goede doel

De Players Alliance, waar meer dan honderd zwarte (oud-) MLB spelers lid van zijn, gaat geld doneren aan organisaties die strijden tegen sociale ongelijkheid. Leden gaan hun salarissen van donderdag en vrijdag beschikbaar stellen. (FOX Sports)