Alaphilippe
Alaphilippe - © Pro Shots

Alaphilippe wint tweede etappe en pakt gele trui

30 augustus 2020
Julian Alaphilippe heeft de tweede etappe van de Tour de France gewonnen, een bergrit met start en finish in Nice. Hoewel er onderweg twee cols van de eerste categorie lagen, hielden de klassementsrenners zich rustig. Pas op het laatste klimmetje volgde de verwachte aanval van Alaphilippe, de renner van Deceuninck - Quick-Step die vorig jaar twee weken in het geel reed. Maandag mag hij opnieuw in dat tricot van start. Alaphilippe droeg de etappezege op aan zijn onlangs overleden vader. Dumoulin viel in de slotfase, maar zat snel weer op de fiets.

Hij was er drie weken geleden in Milaan-Sanremo (tweede) al dichtbij maar zondag, na de tweede etappe van de Tour de France, kon Julian Alaphilippe alsnog eer betuigen aan zijn vader. "Deze overwinning is voor hem", zei de geëmotioneerde Fransman van Deceuninck - Quick-Step, wiens vader in juni overleed.

Op 13 kilometer voor de finish, in het klimmetje van de Col des Quatre Chemins in de straten van Nice, was zijn aanval voorzien. Toch kon alleen de Zwitser Marc Hirschi reageren, terwijl later de Brit Adam Yates nog aansloot. Alaphilippe versloeg zijn twee medevluchters in de sprint: "Ik was enorm gefocust op dat moment. De ploeg heeft daarvoor geweldig werk voor me verricht", vertelde de ritwinnaar, die meteen ook de gele trui overnam van de Noor Alexander Kristoff. "Het is een speciaal seizoen met moeilijke momenten. Nu gaan we van dag tot dag bekijken hoe en of we de trui zullen verdedigen."

Op de laatste heuvel van de rit, ging Tom Dumoulin tegen het asfalt. De Limburger, een van de kopmannen van Jumbo-Visma, krabbelde snel op en kwam vervolgens keurig samen met de meeste favorieten over de finish. "Ik weet niet wat er precies gebeurde", zei Dumoulin, die in aanraking was gekomen met de Pool Michal Kwiatkowski van Ineos. "Ik keek even naar links, geloof ik en hij kwam naar links. Ach, een tikje op mijn rechterknie", monsterde hij de schade. "Laten we dit vooral niet opblazen. Het is belangrijk dat we schadevrij uit dit weekeinde zijn gekomen.

Maandag verlaat de Tourkaravaan Nice en wordt koers gezet richting Sisteron. (FOX Sports/ANP)