Mohammed Ihattaren
Mohammed Ihattaren - © Pro Shots

FIFA: Jonge internationals mogen ook na debuut nog switchen van land

3 september 2020
Goed nieuws voor jonge internationals. De regelgeving rondom het wisselen tussen nationale ploegen wordt versoepeld door de FIFA.

Voetballers met een dubbele nationaliteit mogen tot 21 jaar na drie officiële wedstrijden nog wisselen tussen nationale ploegen, zo weet VI. Dit is inclusief kwalificatieduels voor eindtoernooien, maar exclusief deelname aan eindtoernooien. Zodra een jonge international één minuut heeft gespeeld op een eindtoernooi is de keuze definitief.

Jeugdige spelers met dubbele nationaliteit worden nu op jonge leeftijd vastgelegd door een bond. Bonden laten de speler dan vroeg debuteren en enkele minuten maken. Maar als de speler uiteindelijk niet goed genoeg blijkt zit die vast aan de keuze voor een land. Door de nieuwe regelgeving mag de speler na drie jaar wisselen naar een ander land. Zo zou Mohamed Ihattaren na zijn Oranje-debuut nog kunnen uitkomen voor Marokko. 

Het is een regel waar al twee jaar aan gewerkt wordt door de FIFA. Op het jaarlijkse FIFA-congres op 18 september zal er voor de formaliteit op de regelgeving gestemd worden. (FOX Sports)

Gerelateerd