Dwight Lodeweges
Dwight Lodeweges - © Pro Shots

Weer interim-bondscoach op de bank bij Oranje

4 september 2020
Het was een zeldzaamheid, een interim-bondscoach op de bank bij het Nederlands elftal. Tot 2017 was het twintig jaar geleden dat er een tussenpaus bij Oranje langs de lijn stond. Nu is het de tweede keer in drie jaar.
Na het vertrek van Ronald Koeman naar Barcelona kwam de KNVB uit bij assistent Dwight Lodeweges. De komende twee duels van de Nations League staat hij aan het roer. Hij moet het elftal langs Polen en Italië loodsen.
 
Fred Grim nam in 2017 het stokje tijdelijk over na het ontslag van Danny Blind. Hij was bij drie vriendschappelijke interlands de eindverantwoordelijke. De eerste wedstrijd werd nog met 1-2 verloren van Italië, tegen Marokko, 2-1, en Ivoorkust, 5-0, boekte hij zeges.
 
Op 26 februari 1997 was het Jan Rab die de leiding had over Oranje tijdens een oefenduel met Frankrijk. Niet omdat er geen bondscoach was, maar omdat Guus Hiddink herstellende was van een operatie. Rab was op dat moment docent bij de trainerscursussen bij de KNVB en werd naar voren geschoven. De oefenwedstrijd werd met 2-1 verloren.
 
In 1990 zat Nederland echt zonder bondscoach toen assistent Nol de Ruiter interim werd na het ontslag van Thijs Libregts. De Ruiter had drie wedstrijden de leiding maar wist geen vriendschappelijke wedstrijd te winnen. Tegen Italië werd met 0-0 gelijk gespeeld en van Sovjet-Unie werd met 2-1 verloren. Oranje met Beenhakker naar het WK in Italië, dat uitmondde in een enorm fiasco. (FOX Sports)

Gerelateerd