Van Aert
Van Aert - © Pro Shots

Van Aert pakt tweede etappezege in Tour de France

4 september 2020
De Belgische wielrenner Wout van Aert heeft in de zevende etappe van de Tour de France zijn tweede ritzege gepakt. De renner van de Nederlandse Jumbo-Visma formatie was de snelste in Lavaur na een enerverende rit van 168 kilometer vanuit Millau. Hij bleef de Noor Edvald Boasson Hagen en de Fransman Bryan Coquard voor in de sprint en bezorgde de Nederlandse ploeg de derde etappezege in deze Tour.

De etappe werd lang gekleurd door Bora-hansgrohe, de ploeg van de Slowaak Peter Sagan. De Duitse wielerploeg zorgde er al vroeg voor dat het peloton in stukken brak. De klassementsrenners streden in een spannende laatste 40 kilometer door de zijwind om verschillen, waarbij de nummer drie uit het klassement, de Sloveen Tadej Pogacar, maar ook Bauke Mollema en de Spanjaard Mikel Landa meer dan een minuut verloren.

Van Aert: "Ik ben hier heel trots op. Ik was de hele tijd gefocust op ploeggenoot Primoz Roglic en had niet verwacht dat het zo'n chaos op het einde zou zijn", zei Van Aert. "We waren nog maar met een kleine groep en het zou zonde zijn geweest als ik het niet zou proberen. Ik kon mijn sprint gemakkelijk inzetten en vond een gaatje aan de rechterkant."

De renner van Jumbo-Visma kon zijn geluk niet op, ook voor zijn kopmannen. "Het was een goede dag voor het algemeen klassement en enkele concurrenten voor het klassement hebben tijd verloren." De Brit Adam Yates behoudt de gele trui, met 3 seconden voorsprong op de Sloveen Primoz Roglic van Jumbo-Visma. Tom Dumoulin klom naar de 5de plaats en heeft nu 13 seconden achterstand op het geel. Dumoulin stak na de zevende etappe in de Tour de France de loftrompet over ritwinnaar en teamgenoot Wout van Aert.

"Wat die jongen allemaal kan. Hij heeft kilometers gesleurd om ons uit de wind te houden en dan perst die 'grote beer' er nog even een sprint uit. Het is ongelooflijk", zei de renner van Jumbo-Visma na de enerverende rit. "Het is niet zo dat Wout vanaf kilometer nul met de sprint in zijn hoofd zit. Hij is juist vanaf de start bezig met het beschermen van Primoz Roglic. Als Primoz en ik en ploegleider Grischa Niermann dan zeggen, we zijn veilig, Wout ga er alsjeblieft voor, dan kan hij gaan. Dat doet hij al twee dagen. Geweldig."

Bauke Mollema verloor 1.21 minuut in deze zevende etappe. De renner van Trek was niet mee in de voorste groep toen het peloton door de wind in stukken brak. "Het tijdverlies is te veel en dat is natuurlijk jammer in zo'n rit. Ik zat te ver van achteren toen het brak; ik had niet verwacht dat het op die plek zou gebeuren", vertelde hij aan de finish. Mollema zakte naar de 18e plaats in het algemeen klassement. Hij heeft 1.34 minuut achterstand op geletruidrager Adam Yates.

(FOX Sports/ANP)