Mesker over Djokovic: "Dit is een drama, ik weet niet hoe hij hier overheen komt"

Diskwalificatie Djokovic op US Open na slaan van bal op lijnrechter

6 september 2020
Voor Novak Djokovic is op dramatische wijze een einde gekomen aan de US Open in New York. De nummer 1 van de wereld werd in de eerste set van zijn partij in de vierde ronde tegen de Spanjaard Pablo Carreno Busta gediskwalificeerd wegens wangedrag op de baan.

Djokovic raakte uit pure frustratie met een wilde slag een lijnrechter in het gezicht met een tennisbal nadat hij zijn service had ingeleverd. Daarmee kwam de drievoudige kampioen in New York op een achterstand van 5-6. Een game eerder had hij drie setpoints laten liggen. Mede daardoor was Djokovic extra boos op zichzelf toen hij daarna ook nog zijn service inleverde.


 

De vrouwelijke official ging nadat ze was geraakt door de klap van Djokovic met een gil tegen de grond. Daarop werd de partij stilgelegd. Na een minutenlang oponthoud kwam het unieke oordeel van de hoofdarbiter: uitsluiting Djokovic. 

Excuses

Djokovic heeft op Instagram zijn excuses aangeboden, enkele uren na zijn diskwalificatie tijdens de US Open. "Deze hele situatie heeft me erg verdrietig en leeg gemaakt", zei Djokovic. "Ik heb gecheckt hoe het met de lijnrechter is en de toernooileiding vertelde me dat ze zich godzijdank goed voelt. Het spijt me buitengewoon dat ik haar zoveel stress heb bezorgd." 

Geen achttiende Grand Slam 

Djokovic was in New York de grote favoriet voor de eindzege. Hij was in 2020 nog ongeslagen. Bovendien waren zijn grote rivalen Rafael Nadal en Roger Federer dit jaar op Flushing Meadows niet van de partij. Met een drieste actie schakelde de 33-jarige Serviër echter zichzelf uit. Hij zal daardoor nog wat langer moeten wachten op zijn achttiende grandslamtitel.

Vanwege de diskwalificatie van Djokovic komt er sowieso een nieuwe Grand Slam-winnaar. Geen van de overgebleven deelnemers in het hoofdtoernooi bij de mannen won ooit een van de 4 grootste tennistoernooien.

"Dit was de juiste beslissing", liet oud-tennisser Tim Henman al snel weten. De Engelsman werd in 1995 voor een soortgelijk incident op Wimbledon gediskwalificeerd. "Djokovic sloeg de bal niet bewust richting de lijnrechter, maar sloeg de bal wel weg en dan moet je verantwoording afleggen voor je daden."

De diskwalificatie van Djokovic heeft flinke gevolgen. Hij is alle op deze US Open behaalde punten kwijt en ook moet hij al zijn op dit toernooi verzamelde prijzengeld inleveren. (FOX Sports)