FC Utrecht: "We zijn boos op de KNVB"

Openingsduel FC Utrecht - AZ uitgesteld, Utrecht boos op KNVB

7 september 2020
De openingswedstrijd van de eredivisie tussen FC Utrecht en AZ gaat zaterdag niet door. De KNVB stelt het duel op verzoek van de Alkmaarders uit. AZ speelt volgende week dinsdag in Oekraïne tegen Dinamo Kiev voor de Champions League. De club wil meer voorbereidingstijd op dat Europese duel en de KNVB gaat daarin mee.

"Het is een lastige beslissing want we begrijpen dat dit voor de supporters en voor FC Utrecht vervelend is op zo’n korte termijn. We hebben het verzoek van AZ ingewilligd omdat we in het kader van de veranderagenda twee jaar geleden met alle clubs gezamenlijk hebben besloten om Europees spelende clubs zoveel mogelijk voorrang te geven. Het hele Nederlandse voetbal profiteert namelijk van successen in de Champions League en Europa League. Het levert meerdere clubs een financiële bijdrage op én vergroot via de coëfficiëntenranglijst het aantal startplaatsen in deze toernooien", aldus de KNVB in een verklaring.

FC Utrecht laat weten dat het duel op 27 december wordt ingehaald. 

FC Utrecht heeft geen begrip
FC Utrecht heeft geen begrip voor het besluit. De club heeft vooral moeite met het late moment van beslissen. "Dit scenario kon drie weken geleden al bedacht worden. Op 31 augustus is de loting verricht en trad het definitieve scenario in werking. Dat er dan nu besloten wordt om de wedstrijd van aanstaande zaterdag uit te stellen, laat ons verbijsterd achter. Het is voor ons onbegrijpelijk en teleurstellend", zegt Thijs van Es, algemeen directeur van de club.

"Onze spelers en stafleden zijn maanden in training om klaar te zijn voor de start op 12 september. De supporters kijken al weken uit naar eerste officiële wedstrijd in ons stadion. De mensen achter de schermen zijn zich al wekenlang aan het inzetten om deze wedstrijd coronaproof te kunnen organiseren, een enorme klus voor eenieder die hierbij betrokken is. Om dan vijf dagen voor de start te horen dat het niet nodig is geweest, is een grote dreun."

FC Utrecht voelde zich eerder dit jaar ook benadeeld door de KNVB. De club kon zich zowel via de competitie als de bekerfinale nog plaatsen voor Europees voetbal. De KNVB besloot vanwege het coronavirus de competities en toernooien definitief te stoppen. Willem II mocht op basis van de ranglijst Europa in.

Reactie AZ en KNVB

AZ laat ons bij monde van algemeen directeur Robbert Eenhoorn weten dat ze vorige week dinsdag 1 september bij de KNVB het verzoek hebben neergelegd om deze wedstrijd te verplaatsen. De KNVB bevestigt dat toen deze vraag al op tafel lag, vandaag heeft de bond contact met Utrecht gezocht. De KNVB zegt: "Het is een dillema tussen de voortgang van de competitie en het helpen van de Europese deelnemers. Het is een lastige beslissing want we begrijpen dat dit voor de supporters en voor FC Utrecht vervelend is op zo’n korte termijn. Uiteindelijk hebben we de knoop doorgehakt dat dit het beste voor het Nederlands voetbal is."