Tadej Pogacar
Tadej Pogacar - © Pro Shots

Roglic verspeelt na bloedstollende tijdrit tourzege aan Pogacar

19 september 2020
De strijd om de gele trui in de Tour de France heeft op de voorlaatste dag een dramatische wending gekregen. Niet de Sloveen Primoz Roglic van Jumbo-Visma maar zijn jonge landgenoot Tadej Pogacar gaat de Ronde van Frankrijk winnen. De kopman van UAE Team Emirates maakte in de individuele tijdrit zijn achterstand van 57 seconden in het algemeen klassement ruimschoots goed.

Pogacar won de 20e etappe over 36 kilometer, waarvan de laatste zes kilometer bergop richting La Planche des Belles Filles, in een tijd van 55.55. Roglic gaf bijna twee minuten toe. De tweede plaats was voor Roglic' ploeggenoot Tom Dumoulin, die 1.21 minder snel was dan Pogacar.

Roglic toonde zich na de tijdrit een groot verliezer en omhelsde zijn landgenoot. Pogacar bleef sprakeloos. "Wat moet ik zeggen? Ik weet niet wanneer ik het me ga realiseren. Ik ben trots op mijn ploeg. Hier droomden we van en we hebben het gerealiseerd. Het is ongelooflijk."

Zondag volgt nog de laatste etappe naar de Champs-Élysées van Parijs. Daarin wordt normaal gesproken niet meer gestreden om het geel, maar gaat het slechts om de dagzege. (ANP)