Mark Rutte
Mark Rutte - © Pro Shots

Oproep Rutte aan voetbalfans in stadion: "Gewoon je bek houden"

21 september 2020
Premier Rutte heeft geen goed woord over voor schreeuwende voetbalsupporters. "Je moet het gewoon niet doen. Het is heel simpel", zegt hij tegenover RTL Nieuws.

Rutte is van mening dat de supporters een rol hebben in het coronavirus. "Hiermee krijgen we het virus niet onder controle."

 

Op de vraag of het realistisch is om stil te zijn als voetbalfan als je een wedstrijd bezoekt, antwoordt Rutte gevat. "Ja hoor, gewoon je bek houden als je er zit. Die wedstrijd kijken en niet schreeuwen."

Extra maatregelen in België

In België ging het dit weekend ook niet goed met supporters en dus heeft de Belgische minister van Sport Ben Weyts extra maatregelen genomen. Niet alle supporters bij Genk droegen een mondmasker en sommigen stonden te dicht bij elkaar. "Dat heeft heel België gezien", reageerde de club. "Onze supporters, de media, de politiek en ook de vierhonderd vrijwilligers die in de vuurlinie stonden. Wij veroordelen dit gedrag ten stelligste."

Voor de volgende thuiswedstrijd moet Genk het aantal toeschouwers met de helft verminderen, naar 2000.

Meer stewards bij Feyenoord

Feyenoord zet komende zondag bij de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag nog meer stewards in, die moeten zorgen voor zo goed mogelijke naleving van de coronaregels. Deze stewards richten zich vooral op de tribunevakken in De Kuip waar het afgelopen zondag tegen FC Twente (1-1) niet goed ging.

Feyenoord kreeg heel wat kritiek, omdat een deel van de 13.000 toeschouwers die naar binnen mochten te dicht op elkaar stond. Ook werd er gezongen, gejuicht en gefloten door de fans. Feyenoord had zondag bijna vierhonderd stewards in het stadion ingezet, iets wat de club normaal ook doet als De Kuip helemaal vol zit met ruim 50.000 fans.

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam overweegt geen publiek meer toe te laten bij thuiswedstrijden van Feyenoord als fans van die club de regels voor de verspreiding van het coronavirus ernstig blijven overtreden. Dat laat hij weten na het zien van de beelden van het duel van zondag met FC Twente (1-1) in De Kuip.

"Alleen samen kunnen we corona onder controle krijgen en houden", stelt de burgemeester van Rotterdam. De gemeente en de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond doen er volgens hem alles aan om de naleving van de regels te bevorderen. Aboutaleb verwacht die instelling ook van Feyenoord. Dat kan volgens hem bijvoorbeeld door degenen die afgelopen zondag in overtreding waren dringend te adviseren in quarantaine te gaan en door aan de personen die coronaregels hebben overtreden een stadionverbod op te leggen. (FOX Sports)