KNVB kiest De Boer: "Merkwaardig dat Van Gaal niet eens is gebeld"

De Boer geeft KNVB deze week uitsluitsel

23 september 2020
Frank de Boer kan snel als nieuwe bondscoach van het Nederlands elftal worden benoemd. De 112-voudig international heeft met de KNVB om de tafel gezeten om over de opvolging van de naar FC Barcelona vertrokken Ronald Koeman te praten. De oud-verdediger laat nog deze week weten of hij akkoord gaat met alle voorwaarden

Voor De Boer ligt een contract tot en met het WK van 2022 in Qatar klaar. Het ligt voor de hand dat daarvoor zijn functioneren na het uitgestelde EK van volgend jaar zomer wordt geëvalueerd.

De kans is groot dat De Boer en de KNVB elkaar snel vinden. De oud-trainer van Ajax, Internazionale, Crystal Palace en Atlanta United heeft er geen moeite mee dat Dwight Lodeweges zijn rechterhand wordt. Lodeweges is populair bij de internationals en assisteerde Koeman ook al bij Oranje. Hij functioneerde tijdens de laatste interlands met Polen en Italië als bondscoach ad-interim. Over andere zaken komt De Boer er met de KNVB waarschijnlijk ook snel uit.

Als beide partijen elkaar definitief vinden, dan debuteert De Boer op 7 oktober als bondscoach tijdens een vriendschappelijke interland tegen Mexico in de Johan Cruijff ArenA. Direct daarna wachten uitwedstrijden met Bosnië en Herzegovina (11 oktober) en Italië (14 oktober) in de Nations League. Het is de bedoeling dat de nieuwe bondscoach volgende week vrijdag de definitieve selectie voor die drie interlands bekendmaakt.

De Boer liet al eerder weten dat hij het een eer zou vinden om bondscoach van Oranje te worden. "Het is samen met de functie van minister-president de belangrijkste baan van Nederland", zei hij. "Iedereen praat er over."

De 50-jarige De Boer was succesvol met Ajax, met vier landstitels. Bij Internazionale, Crystal Palace en Atlanta United diende hij zijn contract niet uit. Hij was niet de enige kandidaat van de KNVB. De beleidsmakers van de nationale voetbalbond informeerden ook bij Frank Rijkaard en Peter Bosz. Rijkaard voelt niets meer voor een functie in de voetballerij. Bosz staat onder contract bij Bayer Leverkusen.

Louis van Gaal is niet benaderd door de KNVB. Hij was net als Henk ten Cate ook bereid om over de functie van bondscoach van Oranje te praten. (ANP)