Frans Derks
Frans Derks - © Pro Shots

Oud-scheidsrechter Frans Derks (89) overleden

25 september 2020
Op 89-jarige leeftijd is vrijdag in zijn woonplaats Breda oud-scheidsrechter Frans Derks na een kort ziekbed overleden, heeft een neef aan Omroep Brabant laten weten.

Nederland leerde Derks kennen als een flamboyante persoonlijkheid, met zijn korte en krappe scheidsrechterbroekjes. Als scheidsrechter dwong de Bredanaar respect af bij voetballers door ze vooral mondeling op hun nummer te zetten. Gele en rode kaarten had hij daar niet voor nodig. Derks floot nog steeds elk jaar één wedstrijd, het vriendschappelijke duel tussen Oud-NAC en hockeyclub Zwart-Wit op nieuwjaarsdag.

Derks was tijdens zijn actieve carrière een van de bekendste arbiters van Nederland en niets was te gek. Zo nam hij bijvoorbeeld in 1973 twee singletjes op: 'De gele kaart' en 'We gaan naar München'. Een jaar later zong hij met Willem van Hanegem het lied 'Ik ben ik, jij bent jij'.

In 2009 werd hij Officier in de Orde van Oranje-Nassau wegens zijn bijzondere verdiensten voor het voetbal en zijn grote maatschappelijke inzet. (ANP)