Speler van de Maand: Clint Leemans

Clint Leemans Speler van de Maand september

1 oktober 2020
Clint Leemans is door de Eredivisie uitgeroepen tot Speler van de Maand. In september heeft de van oorsprong middenvelder van PEC Zwolle volgens de statistieken van Opta het beste gepresteerd. Feyenoord-verdediger Lutsharel Geertruida is Speler van de Maand U21.

In drie wedstrijden kwam Clint Leemans, die in september ook zijn 25ste verjaardag vierde, tot twee goals en een assist. Leemans wist vier van zijn vijf schoten tussen de palen te mikken en viel daarnaast op door 85 procent van zijn passes naar de juiste kleur te spelen.

PEC Zwolle pakte mede door de productiviteit van Leemans vier punten in september. Thuis werd verloren van Feyenoord (0-2) en gewonnen van Sparta (4-0). In Alkmaar werd het 1-1 tegen AZ.

Leemans bleef in de strijd om de officiële Eredivisie-maandprijs Riechedly Bazoer (Vitesse) en Lutsharel Geertruida (Feyenoord) nipt voor.

Geertruida speler van de maand U21

Lutsharel Geertruida wint dit seizoen de eerste Eredivisie-prijs voor Speler van de Maand U21. Dat doet de Feyenoorder in een maand waarin hij geregeld op een nieuwe plek centraal achterin speelde.

Geertruida liet zich op zijn nieuwe positie van zijn beste kant zien met 16 gewonnen duels en 6 geslaagde tackles. Ook een passnauwkeurigheid van 93 procent en zijn doelpunt afgelopen zondag tegen ADO Den Haag dragen bij aan de positieve score voor de 20-jarige Rotterdammer.

"Het zijn mooie stats", reageert Geertruida op zijn uitverkiezing. "Maar het kan natuurlijk altijd beter. Deze prijs motiveert me alleen maar om mijn stats van afgelopen maand te overtreffen. Al ben ik er niet heel erg mee bezig, hoor. Ik speel gewoon altijd met de gedachte dat ik mezelf 100 procent moet geven en mijn taken moet uitvoeren. Als deze prijs daarvan het resultaat is, dan moet ik dat vooral zo houden."

Antony (Ajax) en Cody Gakpo (PSV) waren Geertruida's naaste belagers in de race om de eerste U21-prijs van het seizoen. 

Acht clubs leveren spelers voor elftal van de maand 

Maar liefst acht verschillende clubs vaardigen spelers af voor het eerste Eredivisie-elftal van het seizoen. Ajax, sc Heerenveen en PSV worden elk door twee spelers vertegenwoordigd. 

Het volledige elftal van de maand: Erwin Mulder (sc Heerenveen), Lutsharel Geertruida (Feyenoord), Riechedly Bazoer (Vitesse), Pawel Bochniewicz (sc Heerenveen), Philipp Max (PSV), Görkem Saglam (Willem II), Mohammed Kudus (Ajax), Cody Gakpo (PSV), Clint Leemans (PEC Zwolle), Giorgos Giakoumakis (VVV-Venlo) en Antony (Ajax). (FOX Sports

De Speler van de Maand-verkiezing is een initiatief van de Eredivisie CV in samenwerking met FOX Sports (mediapartner) en Opta Sports (official match data supplier). De scores worden objectief op basis van meer dan 60 verschillende statistieken aan spelers toegekend. Enkel spelers die minstens twee derde van het totaal aantal speelminuten hebben gespeeld, komen in aanmerking voor een prijs. De prijs voor Speler van de Maand U21 wordt aan spelers uitgereikt die, bij aanvang van de competitie, 21 jaar of jonger zijn.