Lutsharel Geertruida
Lutsharel Geertruida - © FOXSports.NL

Speler U21 van de Maand Geertruida: "In het centrum kom ik het beste tot mijn recht"

2 oktober 2020
Lutsharel Geertruida won als jeugdspeler nooit een individuele prijs, maar in het begin van dit seizoen heeft hij er al meteen één binnen. De twintigjarige Feyenoord-verdediger is door de Eredivisie op basis van Opta-statistieken verkozen tot Speler U21 van de Maand en is daar maar wát blij mee. "In de jeugd wilde ik altijd al zo'n prijs pakken, dat is toen niet gelukt. Dat het nu wel is gebeurd, is een beloning voor mijn harde werken. Nu moet ik laten zien dat het geen toeval is."

Geertruida speelde vorig seizoen veertien competitieduels als rechtsback. Door een schorsing en blessure van Eric Botteghin kreeg hij dit seizoen een kans op zijn favoriete positie in het centrum van de verdediging. En met succes. Hij scoorde afgelopen zondag tijdens de 4-2 zege op ADO Den Haag de 1-1, had in september een passnauwkeurigheid van 93 procent en won zestien van zijn twintig persoonlijke duels. Bij de acht tackles die hij inzette, veroverde hij zes keer de bal. 

Zelfkritisch 

Of Geertruida veel bezig is met zulke statistieken? "Helemaal niet eigenlijk. Ik speel gewoon met de gedachte dat ik mezelf 100 procent moet geven en mijn taken moet uitvoeren. Als deze prijs daarvan het resultaat is, dan moet ik dat maar zo houden. Ik heb in de zomer hard gewerkt om mijn passing te verbeteren en meer ballen te veroveren. Zo zie je maar dat hard werken wordt beloond." 

Al ziet Geertruida nog genoeg ruimte voor verbetering. Bij de tegentreffer van ADO Den Haag-spits Jonas Arweiler ging hij afgelopen zondag in de fout. "Ik vind dat ik goed bezig ben, maar het kan natuurlijk altijd beter. Zoals bij die 0-1 van zondag. Zoiets mag je als centrale verdediger niet overkomen."

Prijs met Feyenoord 

Zijn doelstellingen voor de rest van het seizoen zijn glashelder. "Ik wil mijn plek in de basis behouden en een prijs winnen met Feyenoord."

Het liefst doet Geertruida dat op de positie die hij sinds begin dit seizoen bekleedt. "Ik denk dat ik in de as van het veld, als centrumverdediger óf als nummer 6, het beste tot mijn recht kom. In die zin is het geen verrassing dat het de laatste weken goed gaat. Maar als rechtsback heb ik tot nu toe ook veel minuten kunnen maken en mezelf kunnen ontwikkelen. Uiteindelijk is het aan de trainer om te bepalen waar hij me opstelt. Ik ga altijd het veld in met het idee dat ik mijn tegenstander de baas moet zijn. Maakt niet uit wie het is. Dat heb ik altijd al gehad. Dit seizoen komt het er steeds meer uit. Mooi dat de statistieken dat nu ook laten zien." (FOX Sports)

Gerelateerd

Stand

Team G P D
1 Ajax 6 15 21
2 Vitesse 6 15 8
3 PSV 6 13 7
4 sc Heerenveen 6 13 5
5 Feyenoord 6 12 7
6 FC Twente 6 11 6
7 FC Groningen 6 10 0
8 FC Utrecht 5 9 3
9 PEC Zwolle 6 6 -1
10 AZ 5 5 0
11 Willem II 6 5 -4
12 RKC Waalwijk 6 5 -5
13 Heracles Almelo 6 5 -6
14 VVV-Venlo 6 5 -13
15 ADO Den Haag 6 4 -6
16 FC Emmen 6 3 -7
17 Sparta Rotterdam 6 3 -7
18 Fortuna Sittard 6 2 -8