Van der Sar en Koeman
Van der Sar en Koeman - © Pro Shots

Koeman en Van der Sar genomineerd voor beste elftal aller tijden

5 oktober 2020
De Gouden Bal voor de beste voetballer van het jaar wordt in 2020 niet uitgereikt, maar in plaats daarvan gaat France Football op zoek naar het beste elftal ooit. Het Franse voetbalmagazine heeft voor iedere positie tien spelers genomineerd. De ruim 170 voetbaljournalisten vanuit de hele wereld die mogen stemmen, kiezen per positie wie ze de beste speler aller tijden vinden.

Het moet leiden tot het 'Ballon d'Or Dream Team'. France Football onthult maandag de genomineerde keepers en verdedigers, volgende week de middenvelders en op 19 oktober de aanvallers. Volgens het voetbalmagazine gaat het in deze verkiezing niet om het aantal prijzen dat een speler heeft gewonnen, maar om zijn talent, klasse en invloed op het voetbal. In december wordt het 'ultieme' elftal gepresenteerd.

Nederlanders zijn genomineerd

In de categorie beste doelman aller tijden is onder meer de naam van Edwin van der Sar te vinden. De oud-doelman staat op het lijstje met namen als Lev Yachine, Iker Casillas, Gianluigi Buffon en Manuel Neuer. In de zoektocht naar de beste rechtsback staat ook de naam van Wim Suurbier. 

Voor de positie centraal achterin is Ronald Koeman genomineerd. De trainer van Barcelona heeft aardig wat concurrentie. Franz Beckenbauer, Fabio Cannavaro, Sergio Ramos en Marcel Desailly zijn een van de andere namen op de lijst van France Football. Ruud Krol maakt kans op de prijs voor beste linksback in het Dream Team.

Geen Ballon d'Or

In juli werd besloten om de verkiezing van de voetballer van het jaar voor het eerst niet door te laten gaan, omdat het vanwege de coronacrisis zo'n raar voetbaljaar was. Enkele nationale competities, zoals ook die in Nederland, konden niet worden uitgespeeld.

Sinds 1956 wordt ieder jaar de Gouden Bal uitgereikt aan de beste voetballer. De Engelsman Stanley Matthews was de eerste winnaar. Johan Cruijff en Marco van Basten wonnen de prestigieuze onderscheiding beiden drie keer, Ruud Gullit één keer. (FOX Sports/ANP)