Kai Havertz (foto: Chelsea)
Kai Havertz (foto: Chelsea) - © FOXSports.NL

FIFA: Clubs geven ruim 30 procent minder uit op transfermarkt door corona

9 oktober 2020
Niet alleen het aantal transfers van voetballers maar ook de hoeveelheid geld die clubs uitgaven aan transfers is flink gedaald in 2020. De wereldvoetbalbond FIFA concludeerde dat vrijdag uit eigen onderzoek en wijst de coronacrisis aan als oorzaak voor de daling.

Tussen 1 juni en 5 oktober dit jaar verwisselden 7424 voetballers van club en besteedden clubs een totaalbedrag van 3,92 miljard euro. Ter vergelijking: vorig jaar hadden 9087 voetballers een transfer (18 procent meer) voor een som van 5,8 miljard euro (32 procent meer). 

De coronapandemie bracht het voetbal wereldwijd tot stilstand tussen maart en juni en hoewel het sindsdien opnieuw is begonnen, zijn de meeste wedstrijden gespeeld zonder fans of voor een zeer beperkte menigte wat de inkomsten van de club aanzienlijk heeft beïnvloed. Het zorgde er ook voor dat de transferwindow werd verlengd tot 5 oktober om een latere start van het Europese clubseizoen 2020-2021 mogelijk te maken. Kai Havertz was deze transferwindow de duurste speler. Chelsea betaalde ruim 80 miljoen voor de vedette van Leverkusen.

Wel meer transfers vrouwenvoetbal

Uit het onderzoek blijkt verder dat het vrouwenvoetbal minder beïnvloed is door het virus. Het aantal internationale transfers steeg van 385 naar 522 en het bedrag dat aan speelsters werd uitgegeven verdubbelde bijna van 455.000 naar 822.000 dollar.