Nederland - Italië
Nederland - Italië - © FOXSports.NL

Italië allesbehalve de favoriete tegenstander van Oranje

14 oktober 2020
Woensdagavond om 20.45 uur treedt Nederland in Bergamo aan voor het Nations League-duel met Italië. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garanties voor de toekomst, en dat is in dit geval maar goed ook.

Nederland stond 22 keer tegenover de Azzurri en slechts drie keer wist Oranje te winnen. De Italianen waren elf keer te sterk, acht duels eindigden in een gelijkspel.   

Italië is dus niet bepaald de favoriete tegenstander van het Nederlands elftal, en ook zeker niet van bondscoach Frank de Boer. De Boer zal nog wel eens wakker schrikken van de wedstrijd die gespeeld werd op 29 juni 2000.

EK 2000
In 2000 moest het gebeuren; na het succes in 1988 wilde Nederland o zo graag in eigen land voor de tweede keer Europees kampioen worden. En een finaleplaats lag tegen Italië voor het oprapen. Na 90 minuten stond het doelpuntloos gelijk, maar dat konden Frank de Boer en Patrick Kluivert zich aanrekenen. De Boer miste in de eerste helft een penalty, Kluivert faalde in de tweede helft oog in oog met Francesco Toldo.

De gifbeker moest vervolgens helemaal leeg voor Oranje. In de strafschoppenserie werd maar liefst drie keer gemist. Jaap Stam, Paul Bosvelt en weer Frank de Boer misten vanaf elf meter. Tegen Denemarken (halve finale EK 1992), Frankrijk (kwartfinale EK 1996) en Brazilië (halve finale WK 1998) werd het Nederland elftal al uitgeschakeld op een eindtoernooi na strafschoppen en dat trauma werd in 2000 onderstreept.

EK 2008
De laatste overwinning van Oranje tegen Italië dateert van het Europees Kampioenschap 2008. Onder leiding van toenmalig bondscoach Marco van Basten wervelde een frivool Oranje met 3-0 langs La Squadra Azzurra. Dankzij doelpunten van Ruud van Nistelrooy, Wesley Sneijder en Giovanni van Bronckhorst revancheerde het Nederlands Elftal zich enigszins voor de pijnlijke uitschakeling acht jaar eerder.

Laatste ontmoeting
Ruim een maand geleden stonden de elftallen in een lege Johan Cruijff ArenA ook tegenover elkaar in het kader van de Nations League. Ronald Koeman was al vertrokken naar Barcelona, dus Dwight Lodeweges stond aan het roer. Nederland had het zwaar en verloor met 1-0. De kleinste man van het veld, Nicolò Barella, kopte Italië in de eerste helft naar de overwinning.

Vanavond gaat het Nederlands Elftal op jacht naar de vierde overwinning tegen Italië in de geschiedenis. Uiteraard gaan Jan Joost van Gangelen en Hans Kraay junior voorbeschouwen, om 19.30 uur op FOX Sports 1. Ook na afloop zit het kundige duo klaar voor een analyse; FOX Sports Vandaag begint dan om 23.10 uur en is net als de vroege uitzending te zien op FOX Sports 1. (FOX Sports)