Spakenburg
Spakenburg - © Pro Shots

Vrouwen Eredivisie kan doorgaan, bekerwedstrijden amateurs verplaatst

woensdag 14 oktober
Minister Tamara van Ark (Sport) wil dat ook de Vrouwen Eredivisie door kan gaan. "Wat voor mannen geldt, geldt ook voor vrouwen", aldus de bewindsvrouw tijdens het coronadebat in de Tweede Kamer. Wedstrijden in de eerste ronde van de TOTO KNVB Beker, waarbij amateurteams betrokken zijn, worden verplaatst naar begin december. De duels die in de eerste ronde tussen betaald voetbalclubs onderling worden gespeeld, gaan over twee weken wel gewoon door. Dat zijn de belangrijkste conclusies uit het overleg tussen de KNVB en het Ministerie van VWS.

De KNVB maakte eerder bekend dat de Vrouwen Eredivisie niet onder de uitzondering zou vallen die het kabinet maakt voor profsporters op de coronamaatregelen. Die verbieden de komende vier weken het sporten in teamverband. De Tweede Kamer vroeg Van Ark daarop in te grijpen.

De minister houdt nog wel een slag om de arm. Ze wil eerst met de KNVB bespreken hoe de maatregelen die gelden voor mannenteams, zoals de 'sportieve bubbel' waarin zij leven en de medische begeleiding, ook kunnen gaan gelden voor vrouwenteams.

Internationals in Zeist 
De KNVB meldde eerst dat de voetbalsters die in Nederland spelen en zijn opgeroepen voor Oranje, zo snel mogelijk met elkaar kunnen gaan trainen in Zeist. De nationale ploeg speelt eind deze maand twee EK-kwalificatiewedstrijden, tegen Estland (23 oktober) en Kosovo (27 oktober). 

Die interlands kunnen doorgaan. De KNVB heeft van het ministerie van VWS de toezegging gekregen dat de nationale ploeg wel gezamenlijk kan trainen en spelen. Van de 24 internationals die bondscoach Sarina Wiegman heeft geselecteerd, spelen er elf in de Vrouwen Eredivisie. "Dat is bijna de helft van de selectie", zegt een woordvoerder van de KNVB. 

TOTO KNVB Beker
Het toernooi om de TOTO KNVB Beker mag van de autoriteiten doorgang vinden als betaald voetbalcompetitie. Aan dat toernooi nemen echter ook amateurclubs deel. Omdat de amateurs de komende weken niet mogen trainen, is besloten om de bekerduels waarbij amateurteams betrokken zijn, te verplaatsen naar 1 en 2 december.

De wedstrijden tussen betaald voetbalclubs gaan op 26, 27 en 28 oktober wel gewoon door. Over de eventuele complicaties van deze verschuivingen wordt intern bij de KNVB nog overlegd.

Uitsluiting amateurclubs dreigt 
Amateurclubs worden uit het bekertoernooi gezet als de overheid de nieuwe coronamaatregelen verlengt die voor de sport gelden. Als ze in december nog steeds niet mogen voetballen, worden de 26 amateurclubs die zich hebben geplaatst voor het hoofdtoernooi uitgesloten van verdere deelname.

Over een mogelijke financiële compensatie voor de amateurs is nog niet gesproken, aldus een woordvoerder van de KNVB. (ANP/FOX Sports)