Bondscoach Frank de Boer laat het Nederlands elftal in de Nations League-wedstrijd tegen Italië spelen in een 5-3-2-systeem.

De basisopstelling van Oranje is, ten opzichte van het duel met Bosnië-Herzegovina, behoorlijk anders.

De Boer kiest voor twee aanvallers: Memphis Depay en Luuk de Jong. Middenvelder Marten de Roon (geschorst) wordt vervangen door Donny van de Beek. Nederland speelt tegen Italië verder met een extra verdediger: Nathan Aké. Niet Denzel Dumfries maar Hans Hateboer is de rechtsback in Bergamo.

Steven Berghuis ziet zijn goede invalbeurt tegen Bosnië niet beloond met een basisplaats.

De Boer: met 5-3-2 meeste kans om Italië te verslaan
Frank de Boer past het spelsysteem aan omdat hij denkt zo meer kans te hebben om Italië te verslaan. "Italië is gewoon een heel goede ploeg, dat moeten we niet onderschatten", zei De Boer kort voor de aftrap in Bergamo bij de NOS. "Ik denk dat we het ze zo heel lastig gaan maken."

De Boer stapt al in zijn derde interland af van het vertrouwde 4-3-3-systeem en grijpt terug op de 5-3-2-formatie waarmee zijn voorganger Ronald Koeman in het begin een tijdje speelde. 

Vorige maand verloor Oranje in Amsterdam, toen met interim-bondscoach Dwight Lodeweges op de bank, met 1-0 van Italië. "We kunnen het nu wel hetzelfde doen, maar we hebben gezien dat dat niet werkt. Italië staat constant met vijf man voorin en we willen koppeltjes hebben. Vorige maand stonden onze middenvelders Frenkie de Jong en Donny van de Beek vaak in niemandsland. We moeten zorgen dat we in de duels komen en daar gaan we zo voor zorgen", aldus De Boer.

De bondscoach kiest voorin naast Depay niet voor Berghuis of Malen, maar voor de kopsterke spits Luuk de Jong. "Je moet een aanspeelpunt hebben. Luuk is gepokt en gemazeld tegen verdedigers als Chiellini en Bonucci. Ik had Berghuis ook graag willen opstellen omdat hij een bepaalde vorm heeft, maar deze wedstrijd vraagt iets anders. Ik denk dat we Italië op deze manier het beste kunnen bestrijden."

Op jacht naar eerste zege 
De Boer wacht na twee wedstrijden als bondscoach van Nederland nog op zijn eerste overwinning. Oranje heeft onder zijn leiding zelfs nog geen doelpunt gemaakt. Het Nations League-duel met Bosnië en Herzegovina eindigde in 0-0 en de oefeninterland tegen Mexico ging verloren (0-1).   

Een uitgebreide nabeschouwing op Italië - Nederland, met Jan Joost van Gangelen en Hans Kraay Junior, is vanavond om 23.10 uur te zien op FOX Sports 1.  

(FOX Sports