Eric Gudde
Eric Gudde - © FOXSports.NL

KNVB scherper op naleven coronaprotocollen, positieve tests bij PEC en Willem II

vrijdag 16 oktober
De KNVB heeft alle clubs in het betaald voetbal op het hart gedrukt de coronaprotocollen nauwgezet na te leven, om te voorkomen dat de voortgang van de competities onder druk komt te staan. Dat is gebeurd in een digitale call na de coronagevallen bij RKC Waalwijk, FC Den Bosch en NAC Breda, waardoor wedstrijden moesten worden afgelast. De bond heeft de clubs ook gewaarschuwd dat bij nalatigheid de tuchtcommissie wordt ingeschakeld.

"We kunnen niet onbeperkt wedstrijden blijven verplaatsen, anders komt niet alleen de competitie onder grote druk maar valt ook het draagvlak weg", zegt een woordvoerder van de KNVB. "Het betaald voetbal is de enige tak van sport die door mag gaan, juist omdat we het zo goed geregeld hebben in onze coronaprotocollen. Dan moeten de clubs zich daaraan houden en voorkomen dat er mensen onnodig in quarantaine moeten."

Besmettingen zullen ook in het betaald voetbal blijven voorkomen, denkt de woordvoerder. "Daarom is het zo belangrijk de basisregels in acht te nemen en die zijn bij alle clubs bekend. Dus na de training moeten spelers bijvoorbeeld niet bij elkaar in de auto stappen. Want als uit bron- en contactonderzoek blijkt dat anderen te dicht in de buurt waren van een positief geteste speler, dan moeten die spelers ook in quarantaine en wordt de hele club geraakt."

Inmiddels zijn al vijf wedstrijden vanwege spelerstekorten door coronagevallen afgelast of verplaatst: RKC Waalwijk - PEC Zwolle, FC Den Bosch - Almere City, De Graafschap - NAC Breda, NAC Breda - Cambuur en Helmond Sport - De Graafschap.

Positieve test bij speler PEC  
Vanochtend meldde PEC Zwolle dat één speler positief getest is op Covid-19. PEC maakte niet bekend om wie het gaat. De voetballer in kwestie is direct in thuisisolatie gegaan en maakt zondag geen onderdeel uit van de selectie voor het thuisduel met PSV. Er hoeven op dit moment geen andere spelers in quarantaine. Voor aanstaande zondag wordt de voltallige selectie nogmaals getest.

Besmettingen Willem II 

Bij Willem II zijn een personeelslid en een staflid positief getest op het coronavirus. Beide medewerkers zitten in thuisquarantaine. De besmettingen hebben geen gevolgen voor de thuiswedstrijd tegen FC Twente van zaterdagavond. (FOX Sports)

Willem II - FC Twente is zaterdag om 21.00 uur LIVE te zien op FOX Sports 2

PEC Zwolle - PSV is zondag om 16.45 uur LIVE te zien op FOX Sports 2