az
az - © Pro Shots

Negen corona-besmettingen bij AZ, wedstrijd tegen VVV-Venlo gaat door

16 oktober 2020
Bij AZ zijn vrijdag negen corona-besmettingen geconstateerd. Het gaat om zes spelers en drie werknemers. Dat maakt de club via de website bekend. AZ laat tevens weten dat na overleg met de KNVB de wedstrijd tegen VVV-Venlo van zaterdagavond door kan gaan.

De besmettingen zijn bij vier spelers van de A-selectie en twee spelers van Jong AZ vastgesteld. De Alkmaarse club maakt vanwege de privacy geen namen bekend van de betrokkenen.

Voor de Noord-Hollandse club staat zaterdag in de eredivisie een thuiswedstrijd tegen VVV-Venlo op het programma. Komende donderdag dient AZ in Italië aan te treden bij Napoli voor de eerste groepswedstrijd in de Europa League. Maandag staat de volgende testronde voor spelers en staf op het programma.

De UEFA en de KNVB houden in principe dezelfde richtlijn aan: indien een club over dertien fitte spelers kan beschikken, inclusief een keeper, kan een duel doorgang vinden. Het is echter nog onduidelijk hoeveel andere spelers en stafleden van AZ in quarantaine dienen te gaan en hoelang dat moet gaan duren.

KNVB hamert op naleven protocol

FC Groningen meldde donderdag vier besmettingen en wacht in spanning de resultaten af van een nieuwe testronde. Die uitslagen volgen zaterdag, een dag voor de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht. Sparta Rotterdam kon vrijdag opgelucht ademhalen nadat alle spelers negatief hadden getest, zowel bij een sneltest als bij een reguliere test. Eerder deze week werden drie medewerkers van de eredivisieclub bij een extra controle positief bevonden. Voor Sparta staat zondag de derby tegen Feyenoord in De Kuip op het programma.

In het Nederlandse betaalde voetbal zijn inmiddels vijf wedstrijden vanwege spelerstekorten door coronagevallen afgelast of verplaatst: RKC Waalwijk - PEC Zwolle, FC Den Bosch - Almere City, De Graafschap - NAC Breda, NAC Breda - Cambuur en Helmond Sport - De Graafschap.

De KNVB heeft alle profclubs dringend gevraagd om de coronaprotocollen nauwgezet na te leven. "We kunnen niet onbeperkt wedstrijden blijven verplaatsen, anders komt niet alleen de competitie onder grote druk maar valt ook het draagvlak weg", liet een woordvoerder vrijdag weten. "Het betaald voetbal is de enige tak van sport die door mag gaan, juist omdat we het zo goed geregeld hebben in onze coronaprotocollen. Dan moeten de clubs zich daaraan houden en voorkomen dat er mensen onnodig in quarantaine moeten." (FOX Sports/ANP)