Mathieu van der Poel en Wout van Aert
Mathieu van der Poel en Wout van Aert - © ANP

Van der Poel wint Ronde van Vlaanderen na bloedstollende sprint

zondag 18 oktober
Mathieu van der Poel heeft zondag de Ronde van Vlaanderen gewonnen. De Nederlander van Alpecin-Fenix versloeg zijn medevluchter en eeuwige rivaal Wout van Aert uit België na 243 kilometer in de sprint.

In een bloedstollende sprint bleef Van der Poel zijn concurrent van Jumbo-Visma net voor. Het verschil was amper waarneembaar. Op enige afstand werd de Noor Alexander Kristoff derde.

Wereldkampioen Julian Alaphilippe was de derde man in de kopgroep maar de Fransman schakelde zichzelf uit door tegen een motorrijder, die het drietal wilde laten passeren, aan te rijden. Dat gebeurde op 35 kilometer voor de finish in Oudenaarde. 

Mathieu van der Poel was nog lang niet geboren toen zijn vader Adrie de Ronde van Vlaanderen in 1986 won.

Dubbel succes

Dankzij Chantal van den Broek-Blaak (Boels-Dolmans) ging ook de vrouweneditie naar een Nederlandse renster. Haar land- en ploeggenoot Amy Pieters kwam ruim een minuut na Blaak als tweede over de finish. De Belgische Lotte Kopecky eindigde als derde.

De Nederlandse ploeg Boels-Dolmans was met Anna van der Breggen, Blaak en Pieters sterk vertegenwoordigd in de finale. Richting de Paterberg trok Blaak door en begon aan een solo op 18 kilometer van de finish. Annemiek van Vleuten (Mitchelton-Scott) en haar ploeggenoot Cecile Brown leidden de achtervolging maar slaagden er niet in de voormalig wereldkampioen te achterhalen. (FOX Sports/ANP)