Maradona tijdens het Amsterdam Tournament in 2005
Maradona tijdens het Amsterdam Tournament in 2005 - © FOXSports.NL

De 5 mooiste verhalen van Maradona in Nederland

30 oktober 2020
Diego Maradona is woensdagavond op 60-jarige leeftijd overleden. Zijn leven is een aaneenschakeling van prachtige anekdotes en bizarre momenten. Dit zijn de vijf mooiste verhalen van 'Pluisje' in Nederland.

Genegeerd door Nederlandse clubs
Het had zomaar gekund dat Maradona zijn profcarrière in Nederland was begonnen. Journalist Simon Kuper stuit in 2000 voor tijdschrift Hard Gras op een verbazingwekkend verhaal van de joodse Meijer Stad. Hij interviewt hem over de joodse invloed bij Ajax, maar hij vertelt Kuper ook over een ontmoeting met een Argentijnse wijnhandelaar die hem begin jaren zeventig een jeugdspeler aanbiedt. Of Stad hem bij een Nederlandse club kan onderbrengen. Hij probeert het bij Ajax, Feyenoord, FC Den Haag en Sparta, maar zonder succes. 'Diego Maradona? Nog nooit van gehoord.'  

Maradona-mania in Mierlo
Zo'n drie jaar geleden is de opwinding in voetbalminnend Nederland groot. De grote Maradona komt namelijk met zijn club FC Fujairah uit de Verenigde Arabische Emiraten richting het Brabantse Mierlo voor een trainingskamp. De belangstelling van fans en media is enorm. Voor FOX Sports trekt verslaggever Hélène Hendriks naar het kleine dorpje nabij Eindhoven. En zoals dat vaak gaat met een wereldster moet ze lang wachten.

"Op een gegeven moment was ik er wel klaar mee, maar na zeven uur kwam hij eindelijk. Ik heb vooral ook gebiologeerd naar het gedrag van hem en zijn entourage zitten kijken. Ik vind het heerlijk om zo'n persoon te observeren. De maniertjes, de onrust, die mensen hadden totaal niet in de gaten hoe gek ze zich eigenlijk gedroegen. Terwijl ik alleen maar dacht: doe niet zo raar, je bent hier gewoon in Mierlo," zegt Hendriks.

Rond het interview vraagt Maradona Hendriks meerdere keren om mee te gaan naar zijn hotelkamer. "Dat deed hij zonder enige gêne. En zijn vriendin stond daar gewoon bij. Zoals gezegd, die man leeft compleet in zijn eigen wereld."

 

Opvallende toeschouwer bij PSV - AZ
Bij datzelfde bezoek in Nederland kan Maradona het niet laten om ook even een potje te kijken in de Eredivisie. Hij neemt de hele selectie van zijn FC Fujairah mee. Bij de topper tussen PSV en AZ leeft Maradona - zoals we van hem zijn gewend - hartstochtelijk mee. Hij krijgt uit de handen van niemand minder dan Ruud Gullit ook nog een mooi aandenken om mee naar huis te nemen: een PSV-shirt met 'Maradona' achterop. 

'Live is life-erlebnis' in de Arena
Maradona staat in 2005 op het punt om vice-voorzitter van Boca Juniors te worden. Als Boca uitkomt op het Amsterdam Tournament gaat 'Pluisje' daarom mee. De organisatie van het toernooi wil hem na het horen van dit bericht graag een rol geven. "Het zou mooi zijn als we bijvoorbeeld een door hem gesigneerd shirt kunnen veilen, of hem de aftrap van het duel tussen Ajax en Boca kunnen laten verrichten. Elke medewerking zou fantastisch zijn. Het liefst zien we hem gewoon meespelen."

Helemaal aan het einde van het toernooi krijgt de organisatie een prachtig afscheidscadeau van Maradona. De Argentijn besluit als het publiek al naar huis is om nog even met een bal het veld op te gaan. Het balletje hooghouden doet de Nederlandse romantici sterk denken aan de befaamde warming-up van Maradona op het nummer Live is Life van de Oostenrijkse band Opus. 

  

Watergevecht op Papendal
Maradona komt met zijn kersverse club FC Barcelona in 1982 voor een trainingskamp naar Papendal. In die tijd ziet FC Groningen-voorzitter Renze de Vries een uitgelezen kans om Maradona naar het Oosterpark te lokken voor een oefenwedstrijd. Toenmalig Barca-trainer Udo Lattek uit Duitsland wenst daar echter niet aan mee te werken. "In Holland ist Fußball Krieg", liet hij weten.

Diezelfde Lattek stak ook een stokje voor een watergevecht tussen Nederlandse volleybalsters en Diego Maradona in de Papendalse gangen. Irene Pelser was destijds één van die volleybalsters en vertelt tegenover tijdschrift Santos over de kleine week waarin de volleybalsters en spelers van Barcelona samen optrokken. "Maar er gebeurde niets, geen gehannes, geen geflikflooi. Er was wederzijdse interesse, we gingen bij elkaars trainingen kijken. Bij de laatste gezamenlijke avond kwam het tot een watergevecht in de gang. Dikke lol, we gingen elkaar met brandslangen te lijf. Diego deed ook mee, hij kreeg de volle laag." (FOX Sports)