Samenvatting FC Twente (v) - PSV (v)

FC Twente wint topper en passeert PSV

15 november 2020
De FC Twente-vrouwen hebben in een directe strijd om de tweede plaats van de PSV-vrouwen gewonnen. In Enschede waren ze ondanks een horrorblessure van Elena Dhont te sterk voor PSV: 3-2.

Vorige week ontsnapte PSV nog tegen ADO Den Haag dankzij een late treffer van invaller Esmee Brugts (1-0), maar toch koos trainer Sander Luiten zondag voor dezelfde elf speelsters als vorige week. Zij moesten winnen om in het spoor van de nog ongeslagen koploper Ajax te blijven, dat vrijdag met 0-3 van ADO Den Haag won. In een vermakelijke eerste helft pakte dat in eerste instantie goed uit voor de Eindhoveraren. Al na tien minuten schoof topscorer Joëlle Smits de 0-1 binnen, na een goede pass vanaf eigen helft van Aniek Nouwen.

Daarna was het de beurt aan FC Twente. Dat drong aan en kreeg de eerste kans via de Belgische international Elena Dhont, die in twee basisplaatsen al drie keer had gescoord, maar tijdens het schieten een horrorblessure opliep. Aan de stand van haar knie bleek dat het meteen einde wedstrijd was voor de 22-jarige en ze werd vervangen door Bente Jansen.

De ploeg uit Enschede kreeg duidelijk een mentale tik, Kika van Es was in tranen, maar toch wist aanvoerder Renate Jansen al snel op een schitterende manier de stand gelijk te trekken. Na een rush krulde ze de bal van buiten de zestien in de hoek. Sterker nog, Anna-Lena Stolze passeerde acht minuten voor rust keepster Sari van Veenendaal nogmaals met een bekeken schuiver. Een moment van onoplettendheid van Van Es werd de thuisploeg vervolgens meteen fataal. De verdediger verloor de bal in de zestien en het was een koud kunstje voor Smits om gelijk te maken, haar tiende treffer van het seizoen.

De thuisploeg nam na rust weer het initiatief en dat leidde al snel tot opnieuw een voorsprong. Fenna Kalma scoorde nadat ze zelf de aanval opzette en de bal terugkreeg van Stolze: 3-2. Van Veenendaal ging niet helemaal vrijuit bij de eerste paal. Beide ploegen leverden daarna veel energie en zo bleef het tempo in de wedstrijd, maar PSV kon geen vuist meer maken in Enschede. De Twentaren hielden stand en de ontlading was groot toen het laatste fluitsignaal klonk.

(FOX Sports)