Column van Kees: Frank pareert Johan
Column van Kees: Frank pareert Johan - © FOXSports.NL

Column van Kees: Frank pareert Johan

17 april 2015
De echte revolutie bij Ajax Frank de Boer is oud en wijs genoeg om zelf beslissingen te nemen. Zegt Frank de Boer. En daar heeft Frank de Boer gelijk in. Vorige week pareerde hij op even sublieme als subtiele wijze vragen en aanvallen over nieuwe verhoudingen binnen zijn Ajax, dat weer eens in kampen verdeeld lijkt. Overmars, Bergkamp en Frank de Boer vormen het ene kamp, Wim Jonk en Ruben Jongkind het andere; het eerste kamp wil her en der een aankoop doen, het tweede houdt vast aan het opwaarderen en gebruiken van jonge talenten zoals ooit bedoeld was bij het uitbreken van Cruijff’s Fluwelen Revolutie. Ik weet dat niet zelf, ik heb dat uit de media.
Als ik zelf navraag doe op en rond de Toekomst wordt een en ander gebagatelliseerd, het valt allemaal heus wel mee met de interne vete en Cruijff komt binnenkort even over om orde op zaken te stellen. Niks nieuws onder de zon, want wat er de voorbije tientallen jaren bij Ajax ook heeft plaatsgevonden, altijd komt Johan Cruijff even over om orde op zaken te stellen. Op het Arena-dek staan tientallen journalisten eeuwig te wachten op Johan die de verlossende woorden zal spreken en enkele getrouwen zal belonen en anderen zal elimineren. Het zal wel, we kennen het patroon en ik bijt me door de talloze artikelen heen. De mens wikt en Cruijff beschikt, zo was het. Maar zo is het niet meer. Frank de Boer’s ogenschijnlijk laconieke opstelling is een fraaie toevoeging aan het vertrouwde beeld. Het kan Frank geen moer schelen of Cruijff komt, of Cruijff orakelt, of Cruijff ingrijpt- straalt hij uit. Frank heeft vier kampioenschappen op zijn naam, erkent dat Ajax dit seizoen armoedig voetbalt, heeft vertrouwen in een beter nieuw jaar, wil er her en der een spelertje bij kopen en voelt zich oud en wijs genoeg om zijn eigen gang te gaan. De Boer contra Cruijff, de jonge tegen de oude meester, twee Ajax-iconen met groot geloof in eigen kunnen. Dat zal ff wennen zijn voor Johan, dat hij een ook onafhankelijke evenknie heeft. Ook, maar dan met een recente, enorme staat van dienst. Frank zal niet wijken voor Johan en Johan weet dat. Die sprak al zalvende woorden vanaf ver. We komen er wel uit, bezwoer hij. Mooi, dat Cruijff ziet, weet, voelt, dat hij Frank plaagstoten kan uitdelen maar niet zal verslaan. Frank vindt het leuk om straks weer met Johan wat over voetbal te kletsen, altijd welkom. Maar Frank gaat bij Ajax doen wat hij goed acht. Dat is pas echt een revolutie. Kees Jansma is presentator bij FOX Sports.

Twente met Corona tegen Utrecht

17 april 2015
Twente met Corona tegen Utrecht
Jesús Corona is zondag weer van de partij als FC Twente op bezoek gaat bij FC Utrecht. De Mexicaanse aanvaller was de laatste drie duels afwezig...