In cijfers: effectieve Achahbar en PSV’ers op recordjacht
In cijfers: effectieve Achahbar en PSV’ers op recordjacht - © FOXSports.NL

In cijfers: effectieve Achahbar en PSV’ers op recordjacht

6 april 2015
Na afloop van elke speelronde in de Eredivisie blikken we terug op de wedstrijden. Wat viel op in speelronde 29 en welke statistieken vertellen een bijzonder verhaal?
AZ doelloos Feyenoord nam in Alkmaar dankzij een 1-4 zege op AZ de volle buit mee naar huis. De afstraffing voor de Alkmaarders betekende dat de ploeg voor het eerst sinds 2002/03 in twee thuisduels tijdens één seizoen met drie of meer goals verschil ten onder ging. Het zat de ploeg van John van den Brom zowel verdedigend als aanvallend niet mee: de AZ-spelers schoten namelijk geen enkele keer op doel. De laatste keer dat de ploeg dit overkwam in de Eredivisie was op 25 november 2012 in de thuiswedstrijd tegen Feyenoord (0-2). De Rotterdammers zagen voor de derde wedstrijd op rij de naam van Anass Achahbar op het scorebord. De aanvaller (4 doelpunten) is uiterst effectief: Achahbar heeft gemiddeld slechts 76 minuten nodig om tot een treffer te komen, het minste aantal minuten per goal van alle Eredivisie-spelers dit seizoen met minimaal vier doelpunten.
Keepersstrijd in Arnhem De uitblinkers stonden tussen de palen in Gelredome, waar Vitesse en FC Groningen elkaar op een 1-1 gelijkspel hielden. Geen duel zag dit seizoen meer gekeerde schoten van een doelman dan deze ontmoeting (15). Sergio Padt eiste negen van deze reddingen op, een persoonlijk record voor de Groningen-sluitpost in één duel. Voor Padt was het een pleister op de wonde na zijn onfortuinlijke eigen doelpunt: hij werd de eerste FC Groningen-keeper sinds Egbert Darwinkel in maart 1998 die een eigen treffer op zijn naam kreeg in de Eredivisie. Een eigen goal is voor Vitesse de afgelopen jaren overigens een zeldzame gebeurtenis: het was pas de tweede keer in de laatste 129 Eredivisieduels dat ze op deze manier hulp kregen van de tegenstander.
Gulle tegenstanders bij Ajax Ook in Utrecht was een eigen doelpunt uiteindelijk beslissend voor de uitslag. Dat de enige Ajax-treffer van Ramon Leeuwin kwam, betekende al de tweede wedstrijd op rij van de Amsterdammers waarin het enige doelpunt van de ploeg van een tegenstander kwam. Hierdoor pakte Ajax vier punten in de laatste twee duels zonder zelf te scoren. Sinds de winterstop is ‘eigen doelpunt’ zelfs gedeeld topscorer van Ajax in de Eredivisie in 2015 met vier treffers, gedeeld met Ricardo Kishna. Ondertussen hield de ploeg van Rob Alflen dankzij de late treffer van stormram Gévero Markiet een punt over aan deze clash. FC Utrecht blijft daarmee de enige Eredivisieploeg waar Ajax sinds de aanstelling van Frank de Boer nog geen uitduel van wist te winnen (G3, V2).
Driepunter ADO na Rotterdams drama ADO Den Haag maakte in Rotterdam wél een einde aan een belabberde reeks. Dankzij een late goal van Michiel Kramer versloeg het team Excelsior met 2-3; de eerste Haagse uitzege in de competitie dit seizoen. De winst werd vooraf gegaan door een pikante treffer van Ninos Gouriye. De aanvaller scoorde al drie keer in vier duels met ADO, terwijl hij in het geel-groen van de Hagenezen slechts één keer scoorde in 15 wedstrijden. Het was de tweede Excelsior-treffer, maar zoals vaker dit seizoen was het weer niet genoeg: van de laatste tien duels waarin de Kralingers twee of meer goals maakte, won het er slechts drie. De geboren Rotterdammer Kramer was uiteindelijk de verlosser voor de ploeg van Henk Fraser. De spits scoorde dit seizoen al zeven keer in de laatste tien minuten van een Eredivisie-duel; vaker dan elke andere speler.
PSV-spelers op recordjacht Van een reddingsboei was geen sprake in Enschede, waar PSV met 0-5 over FC Twente heen denderde. De Tukkers verloren voor het eerst sinds augustus 1992 (0-5 tegen Feyenoord) een Eredivisie-duel in eigen huis met minstens vijf doelpunten verschil. De flink gewijzigde ploeg van Twente zorgde tevens voor de grootste competitienederlaag van Alfred Schreuder als trainer; voorheen verloor hij nooit met een grotere marge dan twee. Waar bij FC Twente de teleurstelling overheerst, kunnen de PSV’ers zich langzaamaan meten met oude helden en bekenden. Memphis Depay werd dankzij zijn treffers de eerste Nederlander met negentien competitiegoals in één seizoen voor PSV sinds Jan Vennegoor of Hesselink (19) in 2004/05. Luuk de Jong heeft nu evenveel Eredivisietreffers achter zijn naam als zijn broer Siem (57). (FOX Sports)

Rechterrijtje regeert in KNVB Beker

6 april 2015
Rechterrijtje regeert in KNVB Beker
FC Twente, FC Groningen en Excelsior kunnen dit seizoen als ploegen uit het rechterrijtje van de Eredivisie de finale van de KNVB Beker halen....