Clint Dempsey
Clint Dempsey - © FOXSports.NL

Hattrick-held Dempsey loodst Amerika naar halve finales

19 juli 2015
De Verenigde Staten hebben zich eenvoudig geplaatst voor de halve finales van de Gold Cup. Het gastland sloeg in Baltimore een leeggelopen Cuba met 6-0 om de oren. Voormalig aanvoerder Clint Dempsey tekende voor zijn eerste hattrick in de kleuren van zijn land. AZ-aanvaller Aron Jóhannsson was eveneens trefzeker voor de ploeg van Jürgen Klinsmann.

Bondscoach Raul Valentin van Cuba zal even hebben moeten peinzen over zijn opstelling. Uit zijn selectie van 23 man bleken voor aanvang van de kwartfinales vijf man absent te zijn. Het is nog onduidelijk waar het kwintet is, maar het lijkt niet onwaarschijnlijk dat de spelers zijn overgelopen.

De tweede klap voor Cuba volgde niet snel na het eerste fluitsignaal. Dempsey had slechts drie minuten nodig om zijn eerste treffer te maken. De 32-jarige aanvaller knikte een voorzet van Timothy Chandler binnen. Gyasi Zardes verdubbelde tien minuten later de score, waarna Jóhannsson na een half uur het derde doelpunt maakte. Op aangeven van voormalig sc Heerenveen-middenvelder Michael Bradley verschalkte hij doelman Guerra met een lob vanaf de rand van het strafschopgebied.

Omar Gonzalez voegde nog voor rust een goal toe aan het totaal. Het was zijn eerste treffer voor Team USA. Dempsey, die zijn aanvoerdersband was kwijtgeraakt na het verscheuren van het notitieblokje van de scheidsrechter in een bekerduel, completeerde vervolgens zijn drieluik in de tweede helft. Hij benutte na ruim een uur een strafschop en gleed een kwartier voor tijd een pass van Bradley binnen.

“Na een paar shakey optredens in de laatste wedstrijden hebben we nu laten zien dat we een erg sterke ploeg hebben”, verklaarde Jóhannsson naderhand bij ESPN. “We hebben gedomineerd en er staat 6-0 op het scorebord. Het belangrijkste is dat we door zijn naar de volgende ronde.”

Amerika treft woensdag Jamaica in de halve finales. De ploeg van Winfried Schaefer was met 1-0 te sterk voor Haïti. Giles Barnes maakte de enige treffer. (FOX Sports)