Chung Mong-joon
Chung Mong-joon - © ANP

'Lange schorsing FIFA-kandidaat Chung dreigt'

21 augustus 2015
Amper een week nadat hij zich officieel kandidaat heeft gesteld voor het voorzitterschap van wereldvoetbalbond FIFA, dreigt voor Chung Mong-joon een lange schorsing.

De Zuid-Koreaanse miljardair zou in 2010 zijn medebestuursleden bij de FIFA een groot fonds voor voetbalontwikkeling hebben beloofd, in ruil voor stemmen op de Zuid-Koreaanse kandidatuur voor de organisatie van het WK 2022. Volgens de Duitse krant Welt am Sonntag hangt Chung daarvoor een schorsing van liefst vijftien jaar boven het hoofd.

De onderzoekskamer van de ethische commissie zou om een dergelijke straf voor de Zuid-Koreaan hebben gevraagd. De rechtsprekende kamer onder leiding van de Duitser Hans-Joachim Eckert moet een oordeel vellen in deze zaak. Chung zat tussen 1994 en 2011 namens de Aziatische voetbalbond in het uitvoerend comité van de FIFA. Hij wil de aftredende voorzitter Sepp Blatter opvolgen, net als Michel Platini. Op beiden leverde hij al scherpe kritiek. De verkiezing is op 26 februari.

De ethische commissie van de FIFA onderzoekt niet alleen de brieven die Chung aan medebestuursleden stuurde. Ook twee donaties die de zakenman in 2010 deed, liggen onder een vergrootglas. Chung gaf 500.000 dollar aan Haïti nadat het land was getroffen door een zware aardbeving. In datzelfde jaar stuurde hij 400.000 dollar naar Pakistan, dat kampte met overstromingen. Het geld was bedoeld voor voetbalprojecten, maar is volgens de onderzoekers niet voor dat doel ingezet.

In die tijd voerde Chung campagne om in 2011 herkozen te worden als vertegenwoordiger van Azië bij de FIFA. Hij verloor die verkiezing, net zoals Zuid-Korea in de strijd om het WK van 2022 werd geklopt door Qatar.

De FIFA-kandidaat noemde het onderzoek “cynisch en onethisch” en bedoeld voor “politieke manipulatie”. (ANP)

Gerelateerd