Bert van Marwijk aan de slag als bondscoach Saudi-Arabië
Bert van Marwijk aan de slag als bondscoach Saudi-Arabië - © Pro Shots

Van Marwijk bondscoach Saudi-Arabië

25 augustus 2015
Bert van Marwijk (63) gaat aan de slag als bondscoach van Saudi-Arabië. Dat meldde de voetbalbond van het land dinsdag op Twitter.

De voormalige bondscoach van het Nederlands elftal is voor een jaar aangesteld. Volgens de voetbalbond van Saudi-Arabië zal Van Marwijk zondag in Jeddah arriveren. Het contract van de oefenmeester gaat in vanaf 1 september.

Van Marwijk is de opvolger van Faisal al-Badin, die sinds februari bij de nationale ploeg van zijn vaderland als bondscoach werkzaam was. Onder leiding van de ervaren Nederlandse trainer hoopt Saudi-Arabië zich te kwalificeren voor het WK van 2018 in Rusland.

De nieuwe ploeg van Van Marwijk is in de eerste kwalificatiefase ingedeeld in een poule met vijf landen. De eerste wedstrijd tegen Palestina eindigde in een 3-2 zege. De groepsfase eindigt in maart volgend jaar. Daarna begint een nieuwe kwalificatieronde voor de groepswinnaars en de beste nummers twee.

Van Marwijk begint aan zijn nieuwe avontuur met een WK-kwalificatiewedstrijd tegen Oost-Timor op 3 september in Jeddah. Daarna wachten voor hem in elk geval nog zes andere kwalificatieduels met Saudi-Arabië.

Van Marwijk zat sinds zijn vertrek bij Hamburger SV in februari 2014 zonder club. Wel was hij eind vorig seizoen nog even topadviseur van zijn jeugdliefde Go Ahead Eagles, dat hij echter niet voor degradatie wist te behoeden.

De eindverantwoordelijke maakte de meeste naam als bondscoach van Oranje (2008-2012). Onder zijn leiding haalde Oranje in Zuid-Afrika de WK-finale in 2010. Daarin won Spanje met 1-0. Na de snelle uitschakeling van het Nederlands elftal op de eindronde van het EK in 2012 moest hij uit Zeist vertrekken. Hij deed de laatste jaren bij de NOS dienst als één van de analisten van topduels.

Van Marwijk is de vierde Nederlandse bondscoach van Saudi-Arabië. Leo Beenhakker, Gerard van der Lem en Frank Rijkaard gingen hem voor. (FOX Sports/ANP)

Gerelateerd