AZ heeft opnieuw puntverlies geleden in de Eredivisie. Ondanks dat nieuwkomer Ben Rienstra meteen in de basis debuteerde, ging Roda JC er terecht met de zege vandoor in Alkmaar: 0-1.

Rienstra ondertekende donderdag een contract voor vijf jaar bij de club waarvoor hij in de jeugd al even speelde.

Robert Mühren, die donderdag als invaller trefzeker was in de Europese zege (2-0) op Astra Giurgiu, begon ten koste van Vincent Janssen.

Mühren kreeg vanaf de vleugels steun van Guus Hupperts, oud-speler van Roda JC, en Dabney dos Santos.

Bij de Limburgse bezoekers verving Mitchel Paulissen de naar Boluspor vertrokken spits Anco Jansen.

Roda liet vanaf minuut één zien niet bang te zijn voor AZ. De Alkmaarders waren slordig en leken moe door het Europese treffen van drie dagen eerder.

De winst was daarom allerminst gestolen. Roda kwam in de eerste helft op 0-1 door een rake kopbal van Rostyn Griffiths. De Australiër kon volledig vrij binnenkoppen, omdat zijn ploeggenoten een slim blok zetten en Jop van der Linden lucht stond te dekken.

De bezoekers kwamen daarna nooit in de problemen en kregen zelfs volop mogelijkheden de score uit te bouwen. AZ verliet dan ook onder een fluitconcert van de eigen fans het veld.

Roda staat nu vierde met negen punten uit vier duels. Deze cijfers onderstrepen de beste seizoensstart van de Limburgers sinds 2006/2007. Toen behaalden de Koempels tien punten na vier competitiewedstrijden. AZ staat teleurstellend veertiende. (FOX Sports)