Kenny Tete
Kenny Tete - © Pro Shots

Tete en Riedewald genieten bij Oranje

31 augustus 2015
Het scheelde niet veel of Kenny Tete had zich maandagmiddag zonder voetbalschoenen en andere spullen bij het Nederlands elftal gemeld.

Terwijl de jonge rechtsback van Ajax bij hotel Huis Ter Duin in Noordwijk werd bestormd door cameraploegen, fotografen en journalisten hoorde hij nog net zijn vader flink gas geven en wegrijden. “Je moet even terugkomen”, sprak hij even later door de mobiele telefoon. ”Want mijn tas ligt nog in de auto.”

Tete hield het overzicht in het mediacircus dat rond iedere wedstrijd van Oranje op volle toeren draait, net zoals hij dat deed tijdens de eerste wedstrijden van het seizoen rechts in de defensie van Ajax. “Het gaat inderdaad lekker”, beseft de negentienjarige verdediger, die bij zijn Amsterdamse club voorlopig de concurrentiestrijd met Ricardo van Rhijn in zijn voordeel heeft beslist. Het is heel fijn dat ik het vertrouwen van Frank de Boer krijg. Nu moet ik blijven waarmaken waarom dat zo is.”

Tete is met de andere debutant Jairo Riedewald de meest opvallende speler in de eerste selectie van Danny Blind, de opvolger van de vertrokken bondscoach Guus Hiddink. “Ik was nu ook al heel blij geweest als ik voor Jong Oranje was opgeroepen”, erkende de achttienjarige Riedewald. “Maar nu sta ik hier. Jasper Cillessen had me al een beetje voorbereid over de vele televisieploegen en zo. Hij heeft niet gelogen. Nee, hij heeft niet verteld dat ik zo als debutant een liedje moet zingen. Hou op hoor, ik hoop het niet.''

Genieten en zichzelf laten zien. Dat hebben de talenten van Ajax zich voor komende week voorgenomen. Op speeltijd rekenen ze niet, al lijkt vooral Tete niet kansloos voor een basisplaats in de komende duels met IJsland en Turkije. Gregory van der Wiel, de andere rechtsback in de huidige selectie van Oranje, speelde de afgelopen maanden nauwelijks voor Paris Saint-Germain.

“Ik ben daar niet zo mee bezig'', zei Tete daarover. “Ik heb de bondscoach ook nog niet gesproken. Maar als je wordt geselecteerd, dan bestaat volgens mij ook een mogelijkheid dat je gaat spelen. Ik ga me eerst maar eens aan iedereen voorstellen. Nee, ik denk niet dat Van Persie, Sneijder of Robben al weten wie Kenny Tete is.'' (ANP)

Gerelateerd