Swansea dreigde in 2003 uit het betaald voetbal te degraderen.
Swansea dreigde in 2003 uit het betaald voetbal te degraderen. - © Pro Shots

'Jack to a King, the Swansea Story', de jongensdroom duurt voort

5 oktober 2015
Tranen in de ogen. Dat had mede-eigenaar John van Zweden na het zien van de documentaire waar hij zelf een rol in speelt. 'Jack to a King, the Swansea Story' vertelt het haast ongelooflijke verhaal van een voetbalclub die op sterven na dood was en nu trots in de middenmoot van de Premier League staat.

 

De film over de bijna-ondergang en wederopstanding van Swansea City FC ging vorige week in Nederland in première. Van Zweden kan zich als de dag van gisteren herinneren dat hij werd benaderd om samen met zes andere vermogende voetbalgekken een vergane Engelse voetbalclub te kopen.

''Swansea stond op het punt naar de amateurs te degraderen'', begint Van Zweden tegen FOX Sports. ''Met een gave groep gasten, fans van het eerste uur, stapten we er in en ontstond er iets heel bijzonders. Ik heb heel vaak gedacht: hoe is dit mogelijk? Ongelooflijk. Dan kregen we een beslissende penalty mee of ging er een bal in via de binnenkant van de paal, waardoor we weer een niveau hoger kwamen. Alsof er van hogerhand ingegrepen werd. Ik ben zelf helemaal niet gelovig, maar dát geloof ik wel.''

Top?

Toch wil Van Zweden de huidige positie van Swansea City in het Britse topvoetbal niet helemaal toeschrijven naar een goddelijke interventie. ''Het bestuur wat er nu staat is supporter van de club. We hebben dit echt verdiend, zijn er vanaf dag één bij geweest, hebben alles meegemaakt. Het is een onderdeel van ons leven geworden. Nu struinen we de Premier League af en dineer ik met Vinnie Jones. Prachtig toch? Twaalf jaar geleden bestond de club bijna niet meer.''

Wat Van Zweden betreft is het einde van het succes van Swansea voorlopig niet in zicht. ''Elke keer denk ik: nu hebben we onze top bereikt. En dan winnen we plots de League Cup, of plaatsen we ons voor Europees voetbal en worden we pas in de kwartfinale uitgeschakeld. Dit seizoen spelen we gelijk bij Chelsea en winnen we van Manchester United. De jongensdroom duurt voort en daar zijn we enorm trots op. Net als op de film.'' (FOX Sports)