Een grote meerderheid van de spelers van NAC heeft in een gesprek met de raad van commissarissen het vertrouwen opgezegd in hoofdtrainer Robert Maaskant. De club heeft daarom besloten de samenwerking met hem per direct te stoppen.

''Rvc en directie zijn gezamenlijk tot de conclusie gekomen dat er geen draagvlak meer was voor de trainer. Het vertrouwen ontbrak dat Maaskant de spelersgroep dit seizoen nog op de rit zou krijgen'', aldus de club in een statement. ''De honneurs worden voorlopig waargenomen door de huidige technische staf (Eric Hellemons en Rob Penders, red.). De directie en rvc gaan zich in samenspraak met een technisch klankbord buigen over het invullen van beide functies (trainer en technisch manager) die Maaskant vervulde.''

De tweede periode van de 46-jarige trainer in Breda is daarmee dramatisch geëindigd. Bereikte Maaskant in 2009 nog Europees voetbal met NAC, afgelopen seizoen degradeerde de coach met de geel-zwarten naar de Jupiler League.

Keelgat

Halverwege vorig seizoen stapte Maaskant bij zijn oude liefde binnen om het roer over te nemen van, toen ook al, interim-coach Hellemons. Hij maakte direct niet bepaald vrienden door een ontslagen werknemer de kleedkamer van de selectie in te dirigeren: ''Die verliest zijn baan en dat komt door jullie'', probeerde Maaskant de groep een verantwoordelijkheidsgevoel op te dringen. Maar dat schoot veel spelers in het verkeerde keelgat.

Maaskant baarde ook opzien door aan te kondigen dat NAC als twaalfde in de Eredivisie zou moeten kunnen eindigen. Daarna sprak hij uit dat de club de Nacompetitie zou ontlopen en niet zou degraderen. Toen dat wel gebeurde, na een play-off-nederlaag tegen Roda JC, bood Maaskant zijn ontslag aan bij de clubleiding. Een potsierlijke zet, want zijn toenmalige contract bij de Bredanaars liep gewoon af. NAC had dus gemakkelijk van hem afgekund, maar besloot juist verder met de trainer te gaan. In juni werd de verbintenis met een jaar verlengd.

Aanzien

Nu, vijf maanden later, werd de positie van de coach onhoudbaar. NAC sprak de ambitie uit direct weer te promoveren, maar staat momenteel slechts zesde in de Jupiler League, met al tien punten achterstand op koploper FC Volendam.

Het zijn niet alleen de slechte resultaten die de positie van Maaskant binnen NAC aan het wankelen brachten. Hij had bij veel spelers het respect en aanzien verloren. Voor het verloren bekerduel met sc Heerenveen (0-1) luisterde de coach naar een duidelijk verzoek uit de selectie om Ronnie Stam te passeren. Een aantal spelers was de soms negatieve benadering van Stam beu en wilde niet meer met hem in één elftal spelen.

Maaskant gaf gehoor aan die eis, met het excuus dat Stam ‘niet rechtsback’ had willen spelen en daarom niet was opgenomen in de groep. In de competitiewedstrijden daarna, tegen Fortuna Sittard en VVV-Venlo, speelde Stam wel als rechtsback. NAC verloor de wedstrijd tegen de Noord-Limburgers: 0-1. Na afloop van dat thuisduel werd ook de roep onder de supporters, om van Maaskant af te willen, luider.

Technisch gat

De club zit intussen in een lastig parket, omdat Maaskant tevens technisch directeur was. Nu zitten de Bredanaars met een enorm technisch gat. Doorgaan met Maaskant was echter geen optie voor een flinke meerderheid binnen de spelersgroep, die nog wel steeds hoopt om voor promotie mee te strijden. Maar dan zonder Maaskant.

De trainer wilde niet op het nieuws reageren. ''Omdat er niets te zeggen valt'', aldus Maaskant. NAC hervat volgende week de competitie met een uitwedstrijd bij Achilles’29.

Als nieuwe trainers worden nadrukkelijk Marinus Dijkhuizen en Hans de Koning genoemd. Alfred Scheuder, oud-spelers van NAC, wil voorlopig niet terugkeren op het veld. De coach zit thuis na zijn ontslag bij FC Twente. Ook de genoemde Art Langeler, hoofd opleidingen bij PSV, zit een gang naar Breda voorlopig niet zitten. (FOX Sports)

Gerelateerd

Stand

Team G P D
1 SC Cambuur Leeuwarden 29 66 43
2 De Graafschap 29 62 35
3 FC Volendam 29 55 15
4 Jong Ajax 29 54 25
5 NAC Breda 29 50 18
6 Go Ahead Eagles 29 48 8
7 Excelsior 29 47 10
8 N.E.C. 29 45 14
9 Almere City FC 29 44 2
10 Telstar 29 44 -1
11 FC Den Bosch 29 38 7
12 Jong FC Utrecht 29 38 1
13 FC Eindhoven 29 34 -13
14 Jong AZ 29 28 -16
15 MVV Maastricht 29 27 -16
16 TOP Oss 29 25 -25
17 Roda JC Kerkrade 29 22 -16
18 Jong PSV 29 22 -22
19 FC Dordrecht 29 20 -32
20 Helmond Sport 29 17 -37