Het is even wennen voor Liverpool, waar de spelers of de fans altijd de dienst uitmaakten. Maar de Reds moeten het maar gewoon accepteren. Sinds kort is de hoofdtrainer de nieuwe ster van de club.

Grote namen als Alan Hansen, Ronnie Whelan, Ian Rush, Paul Ince, Sami Hyppia, Steven Gerrard, Fernando Torres en Luis Suárez stonden er op het rode toneel en wisten de schijnwerpers op zich gericht. En meer dan eens werden de supporters van de fanatieke Kopp terecht geroemd, omdat ze elke keer die kenmerkende sfeer Anfield overjoegen.

Maar momenteel is Jürgen Klopp de laatste hit uit Liverpool. En dan te bedenken dat hij zijn eerste wedstrijd in de Premier League nog moet coachen.

Filosofisch


De nieuwe trainer kan er zelf helemaal niets aan doen, maar iedereen loopt na een week al weg met de Duitser. Zelfs de beruchte Engelse boulevardpers. Zijn charmante overkomen en pakkende one-liners; ze krijgen er geen genoeg van in Engeland. ‘’Het gaat er niet om hoe mensen over je denken als je binnenkomt. Het gaat om hoe ze over je praten als je weggaat’’, sprak Klopp filosofisch. ‘’Het maakt niet uit hoeveel fouten je maakt in de wedstrijd, het is belangrijk dat na afloop niemand ze herinnert’’, vervolgde hij. 

Publiek en pers smullen van de nuchtere, maar passievolle coach. Daarnaast heeft Klopp iets waar managers in de Premier League doorgaans onbekend mee zijn: humor. Op de vraag of hij op social media de lol over zijn look-a-likes had meegekregen, antwoordde hij. ‘’Ik heb ze niet gezien. Maar heel veel mensen lijken op mij. Slecht geschoren, gekke bril…’’

Processen

De Engelse schandaalpers zal echter geen goede klant aan hem hebben. ‘’Door al die gedeelde foto’s op Twitter lijkt het net alsof ik alleen maar in restaurants en cafés rondhang. Zo ben ik helemaal niet.’’

Dat is geen leugen. De 48-jarige man uit Stuttgart is niet bezeten van drank en vrouwen, maar enkel en alleen van voetbal, de processen in het spel en de kleedkamer. Het is geen toeval dat Klopp eerst met Mainz (promotie naar de Bundesliga en Europees voetbal) en later met Borussia Dortmund (twee landstitels, de beker en twee Duitse Supercups) grote successen beleefde.

Moed en plezier

De aan de universiteit afgestudeerde sportwetenschapper wordt gezien als het prototype moderne trainer. De Duitser is een slimme tacticus, maar ook een warme people manager. ‘’Ik wil dat de spelers van Liverpool zichzelf vertrouwen. Ik heb ze verteld dat ik hier ben vanwege hen. Speel met de borst vooruit, met moed en plezier. Ik heb het gezien dus ik weet dat ze het kunnen. Ze moeten spelen zoals in hun beste dromen.’’

Deze teksten zullen bij Liverpool als het You Never Walk Alone of een nog niet ontdekte song van The Beatles in de oren klinken.  Er schuilt wel een gevaar voor Klopp bij zijn nieuwe uitdaging: de lat ligt torenhoog sinds hij besloot zijn sabbatical te onderbreken voor de Reds. Maar de in Duitsland tot ‘Coole Hund’ gekroonde trainer blijft rustig. ‘’Ik ben vrij van alle verwachtingen. De druk die ik voel leg ik mezelf op en die is groot genoeg. Niemand hoeft me te vertellen dat ik succes moet hebben. Ik weet het al.’’

Status

De uitvinder van het Gegenpressing (de Duitse stijl van het Barcelona-voetbal; meteen vol druk op de tegenstander zetten om de verloren bal te heroveren) heeft zin in zijn eerste klus: Tottenham Hotspur-uit. Klopp moet echter wel wennen aan zijn nieuwe sterrenstatus. ‘’Gisteren was ik aan het eten met mijn assistenten en iemand vroeg om een foto. Ik moest nee zeggen, want die belandt geheid op Twitter. Het is gek allemaal, omdat we nog niet eens gespeeld hebben. Laten we maar eens beginnen met waarvoor ik hiernaartoe gekomen ben… Uiteindelijk gaat het maar om één ding: voetbal. En al die jongens hier kunnen voetballen.’’ Een nieuwe start heeft nog nooit zo naar vers gemaaid gras geroken. (FOX Sports)

 

Gerelateerd

Stand

Team G P D
1 Liverpool 9 25 14
2 Manchester City 9 19 20
3 Leicester City 9 17 8
4 Chelsea 9 17 5
5 Arsenal 9 15 1
6 Crystal Palace 9 14 -2
7 Tottenham Hotspur 9 12 2
8 Burnley 9 12 1
9 Sheffield United 9 12 1
10 Bournemouth 9 12 0
11 West Ham United 9 12 -2
12 Aston Villa 9 11 2
13 Wolverhampton Wanderers 9 11 0
14 Manchester United 9 10 1
15 Everton 9 10 -5
16 Brighton and Hove Albion 9 9 -3
17 Southampton 9 8 -7
18 Newcastle United 9 8 -9
19 Norwich City 9 7 -11
20 Watford 9 4 -16