Heracles Almelo - Ajax van vorig seizoen
Heracles Almelo - Ajax van vorig seizoen - © Pro Shots

Heracles won vijftig jaar geleden voor het laatst van Ajax

17 oktober 2015
Op de diverse kanalen van FOX Sports zijn vanavond de nodige Eredivisiewedstrijden te bekijken. Heracles Almelo ontvangt thuis Ajax, PSV speelt tegen Excelsior, AZ gaat op bezoek bij SC Cambuur, FC Groningen neemt het op tegen AZ en FC Utrecht treft Roda JC.

In Almelo wachten ze al geruime tijd op een overwinning van Heracles Almelo op Ajax. De laatste keer dat de Heraclieden met drie punten aan de haal gingen tegen de Amsterdammers was op 21 februari 1965. Sindsdien bleef Ajax in 24 ontmoetingen, zowel uit als thuis, ongeslagen tegen de huidige nummer drie van de Eredivisie. Bovendien verloor Ajax dit seizoen nog geen uitwedstrijd.

Heracles en Ajax staan niet alleen qua punten dicht bij elkaar. De twee teams staan op een gedeelde eerste plaats als het gaat om doelpunten van buiten het strafschopgebied (7). Voor Ajax is het overigens een jubileumduel. De bezoekers spelen hun 1000e uitwedstrijd in de Eredivisie. De Amsterdammers zijn in Nederland de ploeg met de meeste uitzeges (538) en uitdoelpunten (2011).

Locadia
Het kan voor hoofdtrainer Phillip Cocu statistisch gezien geen kwaad om Jürgen Locadia in de basis te laten beginnen tegen Excelsior. De aanvaller is namelijk op schot tegen de Kralingers. Locadia wist tot op heden in 116 Eredivisieminuten tegen Excelsior twee goals te maken en een assist te geven. Een andere statistiek die in het voordeel van PSV spreekt is dat Excelsior nog nooit een Eredivisieduel won van het team dat het seizoen daarvoor kampioen werd. 

Eerste zege
Het zelfvertrouwen bij SC Cambuur is op dit moment niet groot. De ploeg uit Leeuwarden won dit seizoen nog geen enkele wedstrijd. Bovendien wist het nog nooit een thuiswedstrijd te winnen van aankomende tegenstander AZ. Twee keer werd het gelijk en twee maal gingen de gasten met drie punten naar huis. Cambuur is bezig met een reeks van dertien competitiewedstrijden zonder zege, de langste serie sinds april – oktober 1999. Toen bleef het vijftien duels zonder zege.

Ideale tegenstander
Voor FC Groningen is Willem II zaterdagavond een ideale tegenstander. De thuisploeg verloor slechts drie van de 28 Eredivisiewedstrijden tegen Willem II. Daarnaast verloren de Groningers nog nooit in eigen huis van de bezoekers uit Tilburg. De Tricolores pakten zelfs slechts één punt uit de laatste zeven ontmoetingen in de Eredivisie met FC Groningen.

Linker rijtje lonkt
Na afgelopen seizoen te zijn gepromoveerd is Roda JC aardig begonnen aan het seizoen in de Eredivisie. Roda staat na acht duels op twaalf punten. Alle voorgaande keren (6) in deze eeuw dat Roda na acht duels op twaalf punten stond, eindigde het telkens in het linker rijtje. Het duel met FC Utrecht zal echter een zware kluif worden. FC Utrecht is deze eeuw nog ongeslagen in thuisduels met Roda JC. Daarnaast maakten de Domstedelingen meer Eredivisiedoelpunten tegen Roda JC (113) dan tegen elk ander team. (FOX Sports)