Michael van Praag.
Michael van Praag. - © Pro Shots

Van Praag topfavoriet UEFA-troon bij vertrek Platini

10 november 2015
Als Michel Platini moet vertrekken bij de UEFA, dan is Michael van Praag de topfavoriet voor zijn opvolging. Dat blijkt uit gesprekken met bronnen rond het UEFA-bestuur, meldt de NOS.

Betrokkenen willen zich niet uitlaten over de toekomst van de Europese confederatie zonder Platini, omdat zijn positie weliswaar onzeker, maar nog niet kansloos is. De Fransman werd negentig dagen geschorst door de ethische commissie van de FIFA, maar vecht die schorsing aan tot de hoogste instanties.

Platini gelooft nog steeds in zijn kansen op het voorzitterschap van de FIFA, waar hij op 26 februari Sepp Blatter hoopt op te volgen. Zo snel mogelijk na het FIFA-congres zullen de Europese bonden in dat geval hun eigen voorzittersverkiezing uitschrijven.

Ook als Platini een definitieve straf krijgt van de ethische commissie van de FIFA, heeft de UEFA een opvolger voor de Fransman nodig. Alleen als hij vrijgesproken wordt en vervolgens de FIFA-verkiezing verliest, kan Platini eventueel blijven zitten.

Goede uitgangspositie

Achter de schermen wordt al maanden gespeculeerd over de opvolging van Platini. Bronnen rondom het UEFA-bestuur melden dat Van Praag een goede uitgangspositie heeft. De voormalig bondsvoorzitter van de KNVB zag de afgelopen periode met Wolfgang Niersbach (opgestapt bij de Duitse voetbalbond) en Ángel María Villar (onderzocht door de FIFA) twee belangrijke concurrenten wegvallen.

Uit de gesprekken met de UEFA-bronnen komt een mogelijke uitdager van Van Praag naar voren: Gianni Infantino. De huidige secretaris-generaal is nu nog kandidaat voor de hoogste troon bij de FIFA, maar zou mogelijk die bij de UEFA ambiëren als hij de FIFA-verkiezing verliest. Volgens de NOS is Van Praag, die zich terugtrok voor de FIFA-verkiezing van afgelopen mei, niet van plan de strijd aan te gaan met andere kandidaten. Hij wil worden gevraagd voor de positie van UEFA-voorzitter. (FOX Sports)