Franz Beckenbauer
Franz Beckenbauer - © Pro Shots

'Beckenbauer beloofde Warner hulp en tickets'

10 november 2015
Het net sluit zich verder rond Franz Beckenbauer in de zaak rond de toewijzing van het WK voetbal van 2006 aan Duitsland.

Vlak voor die toewijzing in 2000 heeft de toenmalig voorzitter van het Duitse organisatiecomité FIFA-bobo Jack Warner “bepaalde diensten” beloofd. Dat zei Rainer Kock, de interim-voorzitter van de Duitse voetbalbond DFB, dinsdag. De bond gaat uit van mogelijke omkoping.

Beckenbauer ondertekende een contract met de voormalig vice-president van de FIFA en oud-leider van de Amerikaanse bond CONCACAF. Warner, inmiddels voor het leven geschorst bij de wereldvoetbalbond en ogenschijnlijk betrokken bij vrijwel elk omkoopschandaal bij de FIFA, had stemrecht bij de toewijzing van het WK. In het contract werden akkoorden gesloten over steun aan coaches van de CONCACAF en tickets aan Warner zelf.

Er werden geen afspraken gemaakt over “concrete geldbedragen”, aldus Koch. Ook is niet duidelijk of de afspraken zijn nagekomen. “Maar of dat nou zo is of niet, als zoiets op papier wordt gezet, dan wakkert dat vermoedens (van omkoping) aan”, aldus het interim-bestuur van de DFB.

Duitsland kreeg het WK van 2006 ten koste van Zuid-Afrika toegewezen met een minimaal verschil aan stemmen, twaalf tegen elf. Enkele weken geleden meldde het blad Der Spiegel dat er 6,7 miljoen euro is betaald om het WK in de wacht te slepen. Sindsdien wordt omkoping steeds aannemelijker met elkaar opvolgende onthullingen. Maandag stapte Wolfgang Niersbach op als voorzitter bij de DFB. (ANP)