Stade de France
Stade de France - © Pro Shots

Mannschaft geschokt na aanslagen

14 november 2015
De Duitse voetbalploeg wil zo snel mogelijk vertrekken uit Parijs. De wereldkampioen speelde vrijdag een oefeninterland in het Stade de France tegen Frankrijk, toen buiten het stadion bommen afgingen. Ook op andere plekken in de Franse hoofdstad vonden schietpartijen plaats.

De 'Mannschaft' van bondscoach Joachim Löw moest na het laatste fluitsignaal uit voorzorg in het stadion blijven. “We zijn geschokt”, zei Löw in een korte reactie. Teammanager Oliver Bierhoff sprak van “grote onzekerheid, grote angst en grote zorgen”, bij de voetballers.

Volgens het Duitse persbureau DPA zitten de spelers uren na de wedstrijd nog altijd in het Stade de France, waar ook alle toeschouwers een tijdje moesten blijven. Honderden fans stroomden in paniek het veld op toen ze na afloop, via de speaker en de sociale media, hoorden wat zich allemaal afspeelde in de stad. Inmiddels hebben de toeschouwers het stadion verlaten.

“We doen er alles aan deze dag veilig af te maken'', zei een veiligheidsmedewerker van de Duitse selectie tegen de ARD. “De spelers zijn zich zeer bewust van de situatie en allemaal erg gespannen. We hopen dat deze situatie hen niet in gevaar brengt.”

De selectie zou volgens het oorspronkelijke schema tot en met zondag in Parijs blijven, maar de Duitsers willen zo snel mogelijk terug naar eigen land. Vrijdagochtend moesten de spelers hun hotel al verlaten vanwege een bommelding. Nadat alle kamers waren doorzocht, konden ze twee uur later terug naar binnen.

Duitsland speelt dinsdag in Hannover een oefeninterland tegen het Nederlands elftal. Onduidelijk is of de aanslagen in Parijs invloed hebben op het doorgaan van dat duel. Volgens onbevestigde berichten gaat dinsdag de vriendschappelijke wedstrijd tussen Engeland en Frankrijk op Wembley niet door. (ANP)