Speciale politie-eenheden zetten het stadion van Hannover 96, waar Duitsland-Nederland gespeeld zou gaan worden, af. Berichten over een ziekenwagen vol explosieven werden nooit officieel bevestigd.
Speciale politie-eenheden zetten het stadion van Hannover 96, waar Duitsland-Nederland gespeeld zou gaan worden, af. Berichten over een ziekenwagen vol explosieven werden nooit officieel bevestigd. - © Pro Shots

Pakketje in Hannover blijkt nepbom

18 november 2015
Het verdachte pakketje dat gisteravond werd gevonden in een trein op het station in Hannover, en voor veel commotie zorgde, blijkt een nepbom te zijn.

Een woordvoerster van de Duitse politie heeft dat bekendgemaakt aan de NOS. Volgens haar zag 'de bom' er professioneel uit.

Ooggetuigen zagen dat een man het pakketje achterliet in de trein. Een medepassagier wees hem erop dat hij wat vergat, maar daar reageerde hij niet op. De man verliet de trein en verdween in de menigte.

Nadat de politie was gewaarschuwd, werd een explosievenhond ingezet, die aansloeg op het pakketje. Het bleek uiteindelijk een mobiele telefoon, draden en een printplaatje te bevatten. De man die het achterliet is nog altijd spoorloos.

Geen aanhoudingen 

Na het afgelasten van de wedstrijd van Oranje tegen Duitsland onderzocht de politie op meerdere plekken verdachte pakketjes. In geen gevallen bleek het te gaan om explosieven. Aanhoudingen zijn er niet verricht.

Een tip

Het besluit van de Duitse regering om de wedstrijd niet door te laten gaan, werd genomen na een tip van een buitenlandse inlichtingendienst. Dat heeft de Beierse minister van Binnenlandse Zaken Joachim Herrmann gezegd. 

Volgens Herrmann werd er gistermiddag informatie doorgespeeld dat binnen 48 uur een aanslag gepleegd zou kunnen worden op een groot sportevenement. 

Geen openheid

Minister Thomas de Maizière van Binnenlandse Zaken wilde gisteravond niet veel kwijt over de aard van de dreiging en waar die vandaan kwam. Als hij wel openheid van zaken zou geven, zouden terroristen daarmee in de kaart worden gespeeld, zei De Maizière. Ook wees hij erop dat toekomstige tips over dreigingen dan zouden kunnen opdrogen.

Het stadion van Hannover werd vanaf 19.15 uur ontruimd, anderhalf uur voor de wedstrijd. De ontruiming verliep rustig, van paniek was geen sprake. De politie heeft het stadion uitgekamd, maar er werd niets gevonden. (FOX Sports)

Gerelateerd