Deschamps kijk toe op hoe de Franse en Engelse spelers in de middencirkel gemengd luisteren naar de minuut stilte
Deschamps kijk toe op hoe de Franse en Engelse spelers in de middencirkel gemengd luisteren naar de minuut stilte - © ANP

Emotionele Deschamps: Niets gezegd over Duitsland-Nederland

18 november 2015
Het was een gedenkwaardige avond op Wembley. Frankrijk en Engeland speelden voor vrijheid, gelijkheid en broederschap. Het maakte diepe indruk op beide bondscoaches.
"Het ging recht naar het hart", aldus Didier Deschamps. "Sinds onze aankomst kregen we grote steunbetuigingen. Daarvoor wil ik het Engelse volk en iedereen die op Wembley was, bedanken. Het waren emotionele momenten. Het was een zware avond. Het voelde alsof we samen rouwden. De hele wereld was verenigd in deze verbroedering. Het was mooi en ontroerend."

Voor wat het waard was: Engeland won met 2-0. Frankrijk leek nooit bij machte om serieuze tegenstand te bieden. Deschamps: "De wedstrijd had een sportieve dimensie, maar de menselijke dimensie was veel belangrijker. De zin om te voetballen was er bij de spelers, maar tegen een goed Engeland hadden we niet de mentale en fysieke kracht in huis om een topduel te spelen."

Diarra


De Franse bondscoach liet Lassana Diarra het laatste halfuur meespelen. De middenvelder kreeg een staande ovatie in Londen. De international verloor zijn nicht bij de aanslag op het theater Bataclan. "Ik heb met hem gesproken. Hij vroeg me niets speciaals. Hij zei dat hij beschikbaar was. Ik wilde hem een signaal geven. Hij heeft ons een opmerkelijke boodschap gegeven (via social media om de dood van zijn nicht bekend te maken, red.). Dat hij hier was, betekende heel veel. Daarom liet ik hem meedoen."

Hannover 

"Dit is alles wat we konden doen, nu zij zo'n vreselijke tijd doormaken", zei collega Roy Hodgson. De tekst van het Franse volkslied, de Marseillaise, werd meegezongen door de Engelse supporters. "Dat was het emotioneelste moment voor mij", aldus de Engelse keuzeheer. "En om de Fransen met zulke passie te zien zingen, dat was ontroerend.’’

Tijdens de warming-up kreeg Deschamps te horen dat het oefenduel tussen Duitsland en Nederland was afgelast wegens een ‘serieuze’ terreurdreiging in Hannover. Hij besloot zijn spelers daar niet van op de hoogte te stellen.

"De avond was al moeilijk genoeg. Het leek me zo kort voor de wedstrijd niet het moment daar nog iets aan toe te voegen." (FOX Sports)