Toen alles nog pais en vree was: Platini en Blatter kijken uit over de groende weiden van de wereld
Toen alles nog pais en vree was: Platini en Blatter kijken uit over de groende weiden van de wereld - © Pro Shots

Sancties geëist tegen Blatter en Platini

21 november 2015
De onderzoekskamer die namens de ethische commissie van de FIFA mogelijke illegale praktijken van voorzitter Sepp Blatter en UEFA-preses Michel Platini heeft onderzocht, vraagt om sancties tegen beide bestuurders.

 

''Over de inhoud van het afgeronde rapport en over de gevraagde strafmaatregelen worden geen mededelingen gedaan'', valt zaterdag te lezen op de website van de Wereldvoetbalbond.

De tuchtkamer, onder leiding van de Duitser Hans-Joachim Eckert, meldde zaterdag dat het de laatste rapporten van de onderzoekers binnen heeft. ''We gaan die nauwkeurig bestuderen en beslissen binnen afzienbare tijd of er een tuchtrechtelijke procedure tegen Blatter en Platini wordt ingesteld'', luidde de korte verklaring op de website.

Geschorst 

Beide voetbalbestuurders zijn al voor negentig dagen geschorst door de ethische commissie. Dat gebeurde wegens een dubieuze betaling in 2011. Platini ontving 1,8 miljoen euro van Blatter, voor werkzaamheden die hij tussen 1999 en 2002 zou hebben verricht voor de FIFA-preses. Tegen Blatter loopt ook een strafrechtelijk onderzoek van de Zwitserse justitie naar fraude en omkoping.

 

De Zwitser was sinds 1998 voorzitter van de FIFA. Hij werd deze zomer aanvankelijk herkozen, maar zag af van een nieuwe termijn door alle commotie over corruptie en omkooppraktijken binnen zijn bond. Kandidaat-opvolger Platini raakte vervolgens ook in opspraak. Hun beroep tegen de schorsing werd afgelopen week afgewezen door de beroepscommissie van de FIFA. Beiden stapten daarop naar sporttribunaal CAS dat nog uitspraak moet doen.

Platini wil Blatter graag opvolgen, maar wordt gedwarsboomd door de schorsing waardoor de oud-international voorlopig niet als officiële kandidaat kan worden aangemerkt. De Fransman liet onlangs nog weten dat hij zichzelf als de beste optie ziet. ''Ik ben - in alle bescheidenheid - nog steeds de beste persoon om het wereldvoetbal te leiden.'' (FOX Sports/ANP)

Gerelateerd