Michel Platini
Michel Platini - © Pro Shots

'Levenslange schorsing geëist tegen Platini'

24 november 2015
Een levenslange schorsing dreigt voor Michel Platini. De commissie van de FIFA die onderzoek deed naar een dubieuze betaling aan de Franse voorzitter van de UEFA, heeft om deze zware sanctie verzocht.

Dat zegt Platini's advocaat Thibaud d'Alès dinsdag tegen Franse media. Hij heeft inzage gekregen in het rapport van de zogeheten onderzoekskamer.

Platini zit momenteel al een schorsing uit van negentig dagen vanwege de affaire. Platini ontving in 2011 een bedrag van 1,8 miljoen euro van Sepp Blatter voor werkzaamheden die hij tussen 1999 en 2002 zou hebben verricht voor de scheidende FIFA-voorzitter.

De rechters van de zogenoemde ethische commissie van de FIFA nemen de bevindingen van de onderzoekskamer zeer serieus. Zij hebben een tuchtzaak geopend en doen in december uitspraak.

"Het is schandalig en buitenproportioneel om deze straf te eisen", zei de boze advocaat, die evenmin te spreken was over het feit dat het rapport naar buiten is gelekt. "De grootste vertrouwelijkheid zou men moeten betrachten in deze procedure", zei hij.

Platini krijgt nog de kans om zich te verdedigen en tegenbewijs in te dienen bij de ethische commissie. De voormalige Franse topvoetballer heeft inmiddels bij het internationale hof van sportarbitrage CAS zijn schorsing aangevochten. ,,De FIFA wil aantonen dat er geen contract bestond tussen Blatter en Platini, maar wij hebben bewijzen dat er wel een deal bestond en die zullen we naar het CAS sturen. Er is helemaal niets verdacht aan de bewuste betaling'', aldus advocaat d'Alès.

De geplaagde baas van de UEFA wil graag Blatter opvolgen als voorzitter van de FIFA, maar zolang hij is geschorst, mag hij niet meedoen aan de verkiezingsstrijd. Platini is officieel ook geen kandidaat. (FOX Sports/ANP)

Gerelateerd