Lionel Messi, Cristiano Ronaldo en Neymar zijn genomineerd voor de Gouden Bal.
Lionel Messi, Cristiano Ronaldo en Neymar zijn genomineerd voor de Gouden Bal. - © FOXSports.NL

FIFA nomineert Messi, Ronaldo en Neymar

30 november 2015
Lionel Messi, Cristiano Ronaldo en Neymar zijn de kandidaten voor de Gouden Bal, de prijs voor de wereldvoetballer van het jaar. De wereldvoetbalbond FIFA maakte maandag de drie namen bekend waaruit op 11 januari de winnaar komt.

Sinds 2010 is de Gouden Bal gekoppeld aan de FIFA-verkiezing van wereldvoetballer van het jaar. Ronaldo was de afgelopen twee jaar de winnaar, de Portugese aanvaller van Real Madrid veroverde de Gouden Bal ook al in 2008. De Argentijn Messi was al vier keer de beste, onafgebroken van 2009 tot en met 2012. Neymar, zijn Braziliaanse ploeggenoot bij FC Barcelona, won de trofee nog nooit.

Op 20 oktober gaf de FIFA een lijst met 23 genomineerden vrij. Daarop prijkte ook de naam van Nederlands international Arjen Robben. De winnaar van de Gouden Bal wordt gekozen door de bondscoaches en aanvoerders van alle nationale ploegen en een panel van sportjournalisten dat is samengesteld door France Football.

Voor de prijs van coach van het jaar komen Luis Enrique (FC Barcelona), Pep Guardiola (Bayern München) en Jorge Sampaoli (bondscoach Chili) in aanmerking. Bij de vrouwen gaat het voor de prijs van voetbalster van het jaar tussen de Amerikaanse Carli Lloyd, de Japanse Aya Miyama en de Duitse Celia Sasic. De beste coach bij de vrouwen komt uit het drietal bondscoaches Jill Ellis (Verenigde Staten), Mark Sampson (Groot-Brittannië) en Norio Sasaki (Japan). (ANP)