Sportief heeft Heerenveen het sinds weken weer goed op de rit, nu bestuurlijk nog
Sportief heeft Heerenveen het sinds weken weer goed op de rit, nu bestuurlijk nog - © Pro Shots

Eisenga naar voren geschoven als nieuwe directeur Heerenveen

2 december 2015
Luuc Eisenga is voorgedragen als nieuwe algemeen directeur van sc Heerenveen. De 43-jarige Fries werkt momenteel in dezelfde functie voor de belangenvereniging van profwielerploegen, de AIGCP.

"sc Heerenveen kan met Eisenga een zeer ervaren Friese bestuurder in huis halen'', aldus formateur Sjoerd Feenstra op de website van de club. "We hebben Luuc Eisenga in de gesprekken leren kennen als een prettig mens. Zijn ervaring in het topsportklimaat, de kennis van veranderingsmanagement en zijn leidinggevende capaciteiten waren voor ons belangrijke uitgangspunten."

Feenstra en adviseur Egbert van Hes werden door Heerenveen opgezadeld met de taak om een nieuwe directeur te vinden, die de bestuurscrisis in het Abe Lenstra Stadion het hoofd kan bieden en kan wegmasseren. De interne strubbelingen, tussen twee zogenaamde kampen, kostten eerder al de koppen van de voorzitters Anne Hettinga en Jelko van der Wiel. Daarna stapte ook nog eens het voltallige bestuur op.

'Terug naar één directeur'
Feenstra en Van Hes adviseren Heerenveen terug te gaan naar 'een meer geschikt bestuursmodel zoals de club dat in het verleden ook heeft gekend'. "De directie zal gevormd worden door één persoon, de algemeen directeur, tevens zijnde de enige statutaire directeur. De algemeen directeur wordt in de uitvoering van de operationele taken bijgestaan door een nieuw managementteam waarin hij zelf de rol van voorzitter vervuld. Het team zal bestaan uit drie managers: voetbalzaken, commercie en financiën."

"Namens de aandeelhouder wordt het toezicht op de onderneming en haar directie uitgeoefend door een raad van commissarissen, waarin drie leden zitting zullen hebben, met ieder van hen verschillende disciplines als achtergrond." Feenstra is er verder voorstander van het aantal leden van het stichtingsbestuur terug te brengen van tien naar vijf.

"Wel blijven bepaalde accenten uit de huidige structuur bestaan'', ging Feenstra verder. "Zo vinden we het belangrijk dat vertegenwoordigers uit clubgeledingen in het bestuur van de stichting gehandhaafd blijven."

Eisenga was eerder onder meer werkzaam als communicatiemanager voor de wielerploegen van T-Mobile en Rabobank. (FOX Sports)

Gerelateerd

Stand

Team G P D
1 Ajax 9 24 32
2 Vitesse 9 22 12
3 Feyenoord 9 21 12
4 PSV 9 20 14
5 FC Twente 9 18 12
6 sc Heerenveen 9 17 5
7 AZ 8 14 7
8 FC Groningen 9 14 -1
9 FC Utrecht 8 10 -3
10 Sparta Rotterdam 9 9 -2
11 PEC Zwolle 9 8 -5
12 Willem II 9 8 -8
13 Heracles Almelo 9 8 -9
14 VVV-Venlo 9 8 -14
15 RKC Waalwijk 9 6 -10
16 ADO Den Haag 9 4 -18
17 FC Emmen 9 3 -11
18 Fortuna Sittard 9 3 -13