Op het laatste WK werd Nederland nog derde. Hoe zal dat in de toekomst zijn, als het deelnemersveld wordt uitgebreid?
Op het laatste WK werd Nederland nog derde. Hoe zal dat in de toekomst zijn, als het deelnemersveld wordt uitgebreid? - © Pro Shots

Besluit over uitbreiding WK verschoven naar 2016

3 december 2015
Het bestuur van de FIFA heeft nog geen besluit genomen over uitbreiding van het WK van 32 naar veertig landen. Het uitvoerend comité heeft de beslissing voor zich uit geschoven.

De Wereldvoetbalbond heeft al langer plannen tot uitbreiden. Dat was een voorstel van Michel Platini in 2013. "Er is hierover donderdag geen besluit genomen", meldde Wolfgang Niersbach, lid van het uitvoerend comité van de FIFA. Op een volgende vergadering, in het voorjaar van 2016, wordt een eventuele uitbreiding opnieuw besproken.

KNVB-voorzitter Michael van Praag pleitte eerder dit jaar in zijn voortijdig afgebroken campagne voor het FIFA-voorzitterschap voor uitbreiding van het WK naar veertig deelnemers.

Gianni Infantino, de huidige secretaris-generaal van de UEFA die kandidaat is om Sepp Blatter volgend jaar op te volgen bij de mondiale bond, wil ook toe naar een toernooi met veertig landen.

De komende twee WK's in Rusland (2018) en Qatar (2022) worden met 32 landen gespeeld. De mogelijke uitbreiding zou moeten ingaan bij het WK van 2026, waarvoor nog geen organisator is gekozen.

Einde aan corruptie?
De FIFA schaarde zich al wel unaniem achter andere voorgestelde hervormingen. Zo komt er onder meer een nieuwe organisatiestructuur en een maximale zittingstermijn van twaalf jaar voor de FIFA-voorzitter en de leden van het nieuw te vormen bestuur.

De aanbevelingen van de hervormingscommissie worden op 26 februari ter stemming voorgelegd aan de FIFA-leden, tijdens het buitengewone congres waarop ook een nieuwe voorzitter wordt gekozen. Met de hervormingen hoopt de FIFA een einde te maken aan alle corruptieschandalen binnen de mondiale federatie. (FOX Sports/ANP)

Gerelateerd