Juan Angel Napout stond in oktober nog de pers in Chili te woord
Juan Angel Napout stond in oktober nog de pers in Chili te woord - © ANP

Namen gearresteerde FIFA-officials bekend

3 december 2015
De twee hooggeplaatste voetbalbestuurders die donderdag van hun hotelbed in Zürich zijn gelicht, zijn Juan Angel Napout en Alfredo Hawit.

Zwitserse justitie gaf donderdag hun namen vrij. Napout is de voorzitter van de Zuid-Amerikaanse voetbalfederatie Conmebol en in die hoedanigheid lid van het dagelijks bestuur van de FIFA. Hetzelfde geldt voor de Hondurees Hawit, die voorzitter is van de Concacaf, de voetbalbond van Noord- en Midden-Amerika en het Caribisch gebied.

De Zwitserse politie arresteerde de twee top-officials in opdracht van de Amerikaanse justitie. Ze worden ervan verdacht voor miljoenen euro's aan steekpenningen te hebben aangenomen.

Volgens de Zwitserse justitie hebben de aangehouden officials geld aangenomen in ruil voor het vergeven van marketingrechten rond voetbalwedstrijden.

De 57-jarige Napout is sinds augustus 2014 de baas bij de Conmebol. Hij volgde destijds de Uruguayaan Eugenio Figueredo op, die ook een van de aangeklaagden is in het omvangrijke corruptieschandaal binnen de FIFA. Napout was de zeven jaren daarvoor voorzitter van de voetbalbond van Paraguay.

De 64-jarige Hawit is pas sinds mei van dit jaar hoofd van de Concacaf. Hij volgde de weggestuurde Jeffrey Webb op, eveneens een van de hoofdverdachten in het omkopingsonderzoek dat onder leiding staat van de Amerikaanse aanklaagster Loretta Lynch.

Napout en Hawit zijn donderdag uitgebreid verhoord en hebben daarbij aangegeven dat ze niet uitgeleverd willen worden aan de Verenigde Staten. Lynch heeft voor het einde van de middag een persconferentie belegd in Washington. (FOX Sports/ANP)

FIFA-bestuur omarmt hervormingen

3 december 2015
FIFA-bestuur omarmt hervormingen
Het uitvoerend comité van de FIFA heeft zich donderdag achter een groot aantal hervormingen geschaard. Met die vernieuwingen hoopt de mondiale...

Gerelateerd