Rick Kruys waagt een doelpoging, Jeroen van der Lely kijkt toe
Rick Kruys waagt een doelpoging, Jeroen van der Lely kijkt toe - © Pro Shots

FC Twente koestert punt tegen Excelsior

5 december 2015
FC Twente heeft zaterdagavond een punt overgehouden aan het duel met Excelsior. De Tukkers leken door een treffer van Excelsior-aanvaller Tom van Weert op weg naar de zesde competitienederlaag op rij, maar Hakim Ziyech strafte in de tweede helft een blunder van Jeff Stans af: 1-1.

Excelsior speelde zonder zorgen en, zoals trainer Alfons Groenendijk het graag ziet, met aanvallende bedoelingen. Dat leverde voor rust een onderhoudend maar niet altijd goed duel op. Wel kreeg de thuisclub de meeste en beste kansen.

Stans had de score moeten openen. De Enschedese keeper Nick Marsman kreeg slechts een trainingsballetje recht op zich af. Khalid Karami en Brandley Kuwas misten het Twentse doel vervolgens rakelings. Kuwas stond aan de basis van de 1-0. Hij vond op links de mee opgekomen Bas Kuipers. Diens strakke voorzet bereikte Van Weert, die bij de verste paal kon intikken.

Twente was vooral gevaarlijk na spelhervattingen. Ziyech legde een vrije trap op het hoofd van Jari Oosterwijk (naast), verdediger Peet Beijen was tot tweemaal toe dicht bij een treffer na een corner. Doelman Tom Muyters reageerde alert.

Ook in de tweede helft domineerden de Kralingers op Woudestein. Stans en Adil Auassar, die de bal uit een vrije trap op een ideale plek de tribune injoeg, en later Kuwas verzuimden de wedstrijd te beslissen.

Twente hield daardoor hoop. Die werd versterkt door een onverwacht afstandsschot van Renato Tapia dat via een vinger van Muyters tegen de lat kwam. Stans gaf de Tukkerse Sint en Piet op de eerste rang uiteindelijk reden tot juichen met een foute terugspeelbal. Ziyech profiteerde.

Door het gelijkspel kwam er een einde aan de serie competitienederlagen van FC Twente. De Tukkers hadden vijf Eredivisieduels op rij verloren. (FOX Sports/ANP)