Sepp Blatter
Sepp Blatter - © ANP

FBI stelt onderzoek in naar Blatter

6 december 2015
De FBI onderzoekt de rol van FIFA-baas Sepp Blatter in de beruchte ISL-zaak. Dat meldde de BBC zondagavond.

Sportmarketingbedrijf ISL betaalde in de jaren 90 zo'n 100 miljoen dollar aan voetbalofficials in ruil voor marketingrechten. Oud-FIFA-president Joao Havelange schreef in een brief dat zijn opvolger, Blatter, volledig op de hoogte was van de fraudezaak. Blatter ontkent dat bij hoog en laag.

De Amerikanen hebben daar zo hun bedenkingen bij, blijkt uit een brief die ze hebben gestuurd aan de Zwitsers. Die onderzochten de zaak al eerder en de Amerikanen willen informatie uit dat onderzoek hebben. ,,Naast andere dingen, onderzoekt de aanklager de beschuldigingen van Havelange aan het adres van Blatter'', schrijft de FBI volgens de BBC.

De ISL-zaak werd juridisch gesloten in 2010, maar in 2012 werd toch duidelijk wat er in grote lijnen was gebeurd toen de Zwitserse justitie documenten vrijgaf over de zaak. Havelange en zijn vroegere schoonzoon Ricardo Teixeira waren de grootste graaiers, zo bleek. Ze hadden voor miljoenen aan steekpenningen aangenomen, maar kochten vervolging af door het betalen van immense boetes.

Overigens werd ook de huidige interim-voorzitter bij de FIFA, Issa Hayatou uit Kameroen, beschuldigd. Hij heeft evenals Blatter altijd ontkend en ontkwam aan de schorsing bij de FIFA.

Blatter is inmiddels wel voorlopig geschorst door de ethische commissie FIFA vanwege een schimmige betaling aan UEFA-baas Michel Platini in 2011. Tegen Blatter loopt ook een strafrechtelijk onderzoek van de Zwitserse justitie naar fraude en omkoping. In een Amerikaans onderzoek naar fraude bij de FIFA, waarin inmiddels dertig voetbalbobo's als verdachte zijn aangemerkt, is Blatter nog niet genoemd als verdachte.

Uit de BBC-documentaire zou overingens ook blijken dat Qatar 162 miljoen euro uitgaf aan het bid dat het land het WK van 2022 opleverde. (ANP)

Samenvattingen Eredivisie

7 december 2015
Samenvattingen Eredivisie
Ajax, Feyenoord en PSV namen afgelopen weekend afstand van de subtoppers in de Eredivisie. De traditionele top drie strijdt de komende weken...