Michel Platini
Michel Platini - © ANP

CAS oordeelt deze week over schorsing Platini

7 december 2015
Sporttribunaal CAS velt nog deze week een oordeel over de voorlopige schorsing van Michel Platini bij de FIFA. De Fransman wil dat die wordt opgeschort en bepleit dinsdag zijn zaak bij de internationale sportrechtbank. Ook afgevaardigden van de FIFA zullen bij de hoorzitting hun zegje doen.

UEFA-baas Platini werd net als FIFA-voorzitter Sepp Blatter voor negentig dagen geschorst door de ethische commissie van de FIFA. Die stelde de beide voetbalbestuurders in oktober op non-actief wegens een dubieuze betaling in 2011. Platini ontving 1,8 miljoen euro van Blatter, vanwege werkzaamheden die hij tussen 1999 en 2002 voor Blatter zou hebben verricht.

Platini kan zich door die schorsing nog altijd niet mengen in de strijd om het voorzitterschap bij de wereldvoetbalbond. Die verkiezing is op 26 februari, maar zolang Platini geschorst is, wordt zijn kandidatuur niet in behandeling genomen.

Blatter en Platini vochten eerder al hun schorsing aan bij de beroepscommissie van de FIFA, maar daar kregen ze nul op het rekest. De advocaten van de voetbalbazen zeiden vervolgens dat ze naar het CAS zouden stappen. Het sporttribunaal bevestigde eind november dat Platini inderdaad een verzoek had ingediend, maar over Blatter wordt met geen woord gerept. Dat doet vermoeden dat de FIFA-baas zijn zaak nog niet aanhangig heeft gemaakt bij het CAS. (ANP)